Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la informațiile privind protestul statelor din Grupul de la Vișegrad împotriva standardelor duble practicate de marile branduri la produsele alimentare

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la informațiile privind protestul statelor din Grupul de la Vișegrad împotriva standardelor duble practicate de marile branduri la produsele alimentare și monitorizarea fenomenului de către Ministerul Agriculturii din România. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 16 și art. 34 din Constituție privind egalitatea în drepturi și dreptul la ocrotirea sănătății.

 

În 25 februarie 2017, pe portalul Hotnews și, ulterior, pe mai multe canale media, a fost publicată o informație referitoare la faptul că Grupul de la Vișegrad a făcut apel la celălalte state din Europa Centrală și de Est să se alăture inițiativei împotriva standardelor duble practicate de marile branduri, prin practica folosirii unor ingrediente de calitate inferioară în produsele alimentare destinate vânzării în statele mai sărace din Uniunea Europeană. Asociațiile pentru protecția consumatorilor și Guvernele s-au plâns că unii producători de alimente folosesc ingrediente mai ieftine în gama de produse destinată Europei Centrale și de Est (CEE) decât în bunurile vândute sub branduri identice în Germania și Austria. Practica este permisă în prezent, deoarece Uniunea Europeană solicită doar o listă de ingrediente pe ambalaj.

 

Ministrul Agriculturii, domnul Petre Daea a anunțat, într-o conferință de presă, că se va constitui “un colectiv de muncă” format din reprezentați ai ministerului, Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și ai Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorilor, în vederea stabilirii dacă folosirea standardelor duble este practicată de marile branduri și în România.

 

Avocatul Poporului din Bulgaria, doamna Maia Manolova, a făcut apel, în 14 martie 2017, la încetarea discriminării şi a folosirii de standarde duble împotriva consumatorilor bulgari, în scrisori adresate comisarului european pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen, Vera Jourova, şi Ombudsmanului European, Emily O’Reilly, astfel cum a transmis Agenția Bulgară de Presă BTA, preluată de Agerpres.

Related articles
0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment