Studiu EY: Barometrul antreprenoriatului românesc 2016

Acesta este al patrulea an în care EY România este alături de antreprenorii români prin analize ale mediului în care oamenii cu inițiativă își dezvoltă proiectele antreprenoriale. Barometrul din acest an analizează răspunsurile a 350 oameni de afaceri. 45% dintre respondenți conduc afaceri cu venituri de peste 10 milioane de EUR, în timp ce alți 45% dintre respondenți se regăsesc în intervalul 1-10 milioane EUR. 10% din companii au o cifră de afaceri mai mică de 1 milion EUR.

Screenshot_1

60% dintre antreprenori cred că eșecul în afaceri este penalizat de societate, iar 61% dintre antreprenori cred că educația primită de tinerii români nu îi pregătește pentru a deveni antreprenori.

 

În ce interval de vârstă vă situaţi?

Screenshot_2

Dintre cei 350 de antreprenori care au răspuns întrebărilor ediției cu numărul patru a Barometrului antreprenoriatului românesc, 73% dintre aceștia depășesc ca vârstă 40 de ani și doar 1% au sub 29 de ani. Având în vedere această distribuție pe grupe de vârste a antreprenorilor respondenți, ca și veniturile semnificative ale afacerilor care au participat la studiu, putem concluziona că analiza noastră se referă la un segment matur al antreprenorilor din România, din cel puțin două puncte de vedere: ca experiență de viață acumulată și ca experiență antreprenorială câștigată în anii de dezvoltare a afacerii.

Screenshot_3

Cei mai mulți antreprenori dedică 10 ore afacerii lor în fiecare zi, ceea ce înseamnă că lucrează cu 21% mai mult decât angajații cu normă întreagă din România. Conform unui studiu Eurofound, angajații români au lucrat în anul 2014 cel mai mult dintre angajații Uniunii Europene, numărul de ore lucrate ajungând la 41 pe săptămână. Deși cei mai mulți dedică 10 ore afacerii, 20% dintre antreprenori depășesc limita de zece ore, unii dintre aceștia ajungând chiar la 16 ore de muncă în fiecare zi.

Efortul depus de antreprenorii de startup este comparabil cu cel al antreprenorilor maturi. Cei mai mulți antreprenori aflați la început de drum dedică 10 ore afacerii lor în fiecare zi. Spre deosebire de antreprenorii maturi însă, există un procent mai mare cu cinci puncte procentuale în situația de a depăși 13 ore de muncă pe zi. Mai mult de atât, unii antreprenori de startup au declarat că ajung să muncească și 18 ore/zi, față de antreprenorii maturi care nu depășesc în medie 16 ore/zi – ceea ce se poate explica prin stadiul incipient al afacerii, care necesită mai multă dedicare pentru a operaționaliza și crește business-ul dincolo de perioada critică supranumită Valea Morții.

41% dintre antreprenori sunt inspirați în primul rând de un antreprenor român de succes în activitatea lor ca oameni de afaceri, dar procentele sunt foarte fragmentate între antreprenorii nominalizați. Singurul antreprenor român care se distanțează în preferințe este Ion Țiriac. Aproape unul din cinci antreprenori îl percep ca pe un model de urmat în business. La fel de mulți (20%) indică faptul că nu au un antreprenor care să îi inspire. Dintre antreprenorii străini, Steve Jobs și Bill Gates sunt preferații oamenilor de afaceri respondenți. Prin comparație, cei mai mulți antreprenori de startup se simt inspirați de modele de afaceri din străinătate, 46% dintre ei indicând un antreprenor străin ca inspirație pentru afacerea lui.

 

Studiul complet al Ernst & Young il puteti vedea aici.

Lucian Ungureanu

Lucian este co-fondator al proiectului "ABC Juridic" si student al Facultatii de Drept - Universitatea din Bucuresti.

Related articles
0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment