Conferinţă internaţională dedicată minorităţilor naţionale

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, va participa la Conferinţa Internaţională dedicată marcării a 20 de ani de la adoptarea şi semnarea Convenţiei-cadru pentru protejarea minorităţilor naţionale. Evenimentul are loc astăzi,30 aprilie, şi se va desfaşura la Cluj, anunţă un comunicat de presă al MAE.

Conferinţa internaţională ce va avea loc în România marchează 20 de ani de la momentul în care ţara noastră a fost primul stat care a ratificat documentul Consiliului Europei, la 29 aprilie 1995. Conferinţa îşi propune să sublinieze rolul deosebit al acestui unic instrument de drept internaţional dedicat exclusiv minorităţilor naţionale în promovarea diversităţii culturale, a bunei convieţuiri şi a toleranţei la nivelul societăţii. Evenimentul este organizat de MAE şi Universitatea Babeş-Bolyai. Invitat special al conferinţei este Gianni Buquicchio, preşedintele Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept.

Convenţia-cadru reprezintă primul instrument multilateral cu forţă juridică destinat minorităţilor naţionale. Adoptarea sa a plasat Consiliul Europei în centrul organismelor internaţionale în ceea ce priveşte asigurarea drepturilor minorităţilor. Convenţia a fost adoptată la Strasbourg la 1 februarie 1995 şi a intrat în vigoare la data de 1 februarie 1998. Alte 38 de state sunt părţi ale acestei Convenţii.

Stefan Nica

Ştefan Cristian Nica este student la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea din Bucureşti.

Related articles
0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment