10 ani de la semnarea Tratatului de Aderare a României la UE

Astăzi, se împlinesc 10 ani de la semnarea Tratatului de Aderare a României la Uniunea Europeană, din 25 aprilie 2005, la Luxemburg. Ministerul Afacerilor Externe salută acest moment cu semnificaţie deosebită pentru istoria recentă a României şi un reper major premergător aderării României, la 1 ianuarie 2007.  

Prin semnarea acestui tratat, România a deschis etapa finală a parcursului său de aderare la cel mai important proiect generator de pace, unitate şi prosperitate pe continentul european.

Procesul de aderare la UE reprezintă cel mai important obiectiv naţional din ultimii 25 de ani care, alături de aderarea la NATO, a antrenat transformări ireversibile în ceea ce priveşte modernizarea societăţii româneşti, prin racordarea sa deplină la setul de valori şi principii europene şi euro-atlantice. Reuşita acestui proiect a avut la bază consensul întregii societăţi şi al clasei politice din România. Transformările durabile ale societăţii româneşti au fost posibile datorită solidarităţii probate la nivel intern, dar şi, în plan european, prin susţinerea acordată avansării procesului de extindere, unul dintre cele mai de succes politici europene. La rândul său România susţine astăzi, din interiorul Uniunii, continuarea procesului de integrare europeană, continuarea acţiunii Uniunii ca promotor al stabilităţii şi prosperităţii în regiunea sud-est europeană, precum şi consolidarea rolului său ca actor global”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu.

România rămâne un promotor al avansării integrării europene care va continua să sprijine eforturile comune, la nivel UE, de concretizare a obiectivelor majore ale agendei actuale, legate de creşterea economică, ocuparea forţei de muncă şi consolidarea competitivităţii. Susţinerea majoritară de care se bucură în continuare, din partea cetăţenilor români, proiectul european, reprezintă premisa pentru consolidarea rolului şi a contribuţiei României la procesul decizional european. Mai multe detalii găsiți pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

Mădălina Micu

Mădălina Micu este studentă la Jurnalism, FŞSU, ULBS , Departamentul de Jurnalism, Comunicare si Relatii Publice

Related articles
0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment