Drepturile de autor şi mediul online

Înainte de a defini drepturile de autor şi proprietatea intelectuală, ne vom referi la o prezentare realizată de publicaţia Mashable despre unele lucruri aparent nesemnificative, dar care sunt în afara legalităţii în mediul online:

1. Blocarea reclamelor:

Reclamele care apar pe ecran atunci când accesăm un site reprezintă sursa de venit a site-ului respectiv, iar folosirea de programe care blochează acest tip de reclame poate cauza pagube importante pentru companiile online, iar utilizatorul ar putea fi dat în judecată.

2. Modificarea IP- ului:

Dacă dorim să vedem conţinutul unui site însă acesta este restricţionat pentru o anumită ţară, cel mai bine este să aşteptăm până când deţinătorul paginii va face public conţinutul acesteia pentru toată lumea. Modificarea IP-ului în astfel de scopuri fiind ilegală.

3. Împărtăşirea parolei pentru conturi cu conţinut plătit:

De asemenea, este ilegal să se împartă cu alţi utilizatori contul şi parola la un site cu plată precum HBO şi altele asemenea.

4. Încărcarea pe YouTube a materialelor care nu aparţin utilizatorului:

În acest sens, YouTube are o regulă referitoare la încărcarea materialelor pentru care nu se deţin drepturi de autor. Dacă aceste practici se descoperă, videoclipul este şters.

5. Torrentele sunt ilegale:

Descărcarea filmelor şi melodiilor de pe site-uri de torrente este ilegală dacă se face în scopul obţinerii de foloase materiale.

Dreptul de autor si drepturile conexe reglementate prin Legea 8/1996 reprezintă acele instrumente prin care se protejează şi se respectă drepturile autorilor legate de creaţiile lor pentru a se ajunge la o dezvoltare armonioasă economică şi culturală a naţiunii.
Proprietatea intelectuală face referire la tot ceea ce se construieşte cu ajutorul intelectului, fie că ne referim la simboluri, imagini, design, fie că ne referim la opere cu caracter artistic sau ştiinţific. Proprietatea intelectuală se împarte în:
– drepturi de autor( lucrări artistice, ştiinţifice, jocuri, filme, site-uri, sculpturi).
– proprietate industrială ( brevete de invenţie, desene şi modele industriale).
Conform articolului 10 din Legea 8/1996, autorul unei opere are următoarele drepturi morale:
a)dreptul de a decide dacă, în ce mod şi când va fi adusă opera la cunostinţă publică;
b)dreptul de a pretinde recunoaşterea calităţii de autor al operei;
c)dreptul de a decide sub ce nume va fi adusă opera la cunostinţă publică;
d)dreptul de a pretinde respectarea integrităţii operei şi de a se opune oricărei modificări, precum şi oricărei atingeri aduse operei, dacă prejudiciază onoarea sau reputaţia sa;
e)dreptul de a retracta opera, despăgubind, dacă este cazul, pe titularii drepturilor de utilizare, prejudiciaţi prin exercitarea retractării.
Autorul unei opere are dreptul de a decide în ce mod şi când va fi utilizată opera sa, inclusiv de a consimţi la utilizarea operei de către alţii. Încălcarea drepturilor recunoscute şi protejate prin prezenta lege atrage răspunderea civilă, contravenţională sau penală, după caz, potrivit legii.

Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 2 al 5 ani sau cu amenda realizarea, în scopul distribuirii, fără a se urmări direct sau indirect un avantaj material, cu orice mijloace şi în orice mod, de mărfuri-pirat. Chiar şi deţinerea şi distribuirea de copii ilegale ale cărţilor protejate prin copyrigt reprezintă infracţiune.

O copie ilegală a unei cărţi reprezintă orice copie obţinută în alt mod decât prin cumpărare. Dacă o carte a fost tipărită, iar apoi a fost scanată şi distribuită de către o persoană, care nu deţine drepturi de autor, fără a se urmări un avantaj material, această carte este o copie ilegală şi simpla distribuire constituie infracţiune. Conform art. 139 din legea 8/1996: “Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda punerea la dispoziţia publicului, inclusiv prin internet ori prin alte reţele de calculatoare, fără drept, a operelor sau a produselor purtătoare de drepturi, indiferent de suport, astfel încât publicul să le poată accesa în orice mod sau in orice moment ales in mod individual”.

Titus Gîrbea

Titus- Constantin Gîrbea este co-fondator al proiectului "ABC Juridic" şi student al Facultăţii de Drept, Universitatea din Bucureşti.

Related articles