Echipa ABC Juridic sărbătoreşte Ziua Europei!

În urmă cu 65 de ani, ministrul afacerilor externe din Franţa, Robert Schuman, făcea o declaraţie istorică – “Declaraţia Schuman” – prin care propunea crearea unei pieţe comune a cărbunelui şi oţelului în virtutea calităţii acestora de materii prime pentru industria de armament. Raţiunea care a fundamentat acest deziderat a fost evitarea unei noi conflagraţii mondiale prin intermediul cooperării dintre statele ce urmau să accepte această propunere. Astfel, Franţei i s-a alăturat atât Germania, cât şi Italia, Belgia, Olanda şi Luxemburg, urmând ca la data de 18 aprilie 1951, liderii acestor 6 state să semneze Tratatul instituind Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului – prima Comunitate Europeană.

În lumina acestor evenimente de o importanţă fundamentală, ziua de 9 mai a fost recunoscută în mod oficial de către Parlamentul European în octombrie 2008 ca fiind sărbătoarea oficială a Europei în general şi a Uniunii Europene în special, având semnificaţia păcii şi unităţii continentale.

Astăzi, 9 mai 2015, Ziua Europei a fost celebrată la nivel oficial, printre altele, şi prin intermediul evenimentului de diplomaţie publică „Piaţa Statelor Membre”, eveniment ce a avut loc, începând cu ora 11, în Parcul Cişmigiu din Bucureşti şi la care a luat parte şi ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu.

La nivelul echipei ABC Juridic, acest eveniment este privit prin prisma bucuriei date de apartenenţa României la marea familie europeană, dar şi cu speranţa că procesul de modernizare şi de aliniere a societăţii româneşti la standardele europene va continua până când fiecare cetăţean român va fi mândru că este, de asemenea, şi cetăţean european.

ABC Juridic

ABC Juridic a luat naştere din dorinţa de a construi perspective pentru viitorii specialişti în domeniul juridic.

Related articles
0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment