Ghidul European pentru expertiză judiciară

Ca parte a unui proiect intitulat EGLE European Guide for Legal Expertise( Ghid European de Expertiză judiciară) co-finanțat de Comisia Europeană, Expertiza Europeană şi Intituţia Expertului a început să  lucreze la un proiect ce vizează dezvoltarea unui ghid de bune practici în expertiză judiciară civilă în Uniunea Europeană. Ghidul  este rezultatul unei munci de mai mulți ani și își propune să ofere recomandări cadru pentru toate părțile interesate în sistemele de justiție europene.

Înfiinţată în 2006, Expertiza Europeană și Institutul Expertului (EEEI) a fost creată pentru a contribui la convergența  principiilor de bază ale sistemelor naționale din Uniunea Europeana privind  expertiza judiciară, dar şi pentru a garanta certitudinea juridică a hotărârilor judecătorești din spațiul judiciar european prin asigurarea unei înalte calităţi a expertizelor hotărârilor judecătoreşti. O organizație de persoane specializate la nivel judiciar european, este, de asemenea o platformă transfrontalieră pentru dezbatere și, în nici un caz, un organism reprezentativ pentru experți. EEEI este complet independent de toate autoritățile publice, activitatea sa contribuind la formarea de soluții consensuale care  urmează să fie transpuse în diferite sisteme de drept european.

Şedinţa plenară ce a avut loc în data de 29 mai 2015, în Sala mare a Curţii de Casaţie a Italiei, cu sediul la Roma, a constituit patru grupuri de lucru a câte 50 de contribuitori( membri ai sistemului judiciar, avocaţi, experţi şi cadre universitare) din 12 ţări  care s-au întalnit de peste 25 de ori în diferite oraşe ale Uniunii Europene pentru a-şi împărtăşi experienţa, cunoştinţele şi opiniile cu privire la expertiza judiciară.

Prima lor sarcină a fost de a analiza și de a face propuneri  pe următoarele teme:

  1. numirea unui expert: misiune și așteptări;
  2. proceduri de expertiză şi raportul expertului;
  3. calificările, competența și evaluarea experților;
  4. statutul și etica experților: libertatea de exercitare și răspunderea.

Un juriu format din nouă personalităţi ale sistemului  judiciar din opt țări diferite a preluat conducerea în ziua conferinței, pe baza recomandărilor și a problemelor ridicate de cele patru grupuri de lucru, iar acum este responsabil pentru elaborarea “Ghidului de bune practici pentru expertiză judiciară civilă în Uniunea Europeană”.

Acest proiect reprezintă recunoașterea importanței expertizei judiciare în numeroase dispute şi, de asemenea, a contribuției expertului  în soluționarea acestora. Mai mult, prin acest proiect se urmăreşte şi creșterea  încrederii  în operațiunile de expertiză  şi a  calităţii lor în toate țările, în special cele din Uniunea Europeana, dorind să pună accentul pe excelență.

Alexandra Smahon

Alexandra-Gabriela Şmahon este studentă la Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti.

Related articles
0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment