Împlinirea a 157 de ani de la Unirea Principatelor Române

La 24 ianuarie 1859, în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, se înfăptuia Mica Unire prin unirea Moldovei cu Țara Românească sub denumirea de Principatele Unite ale Moldovei și Tării Românești. Astfel, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Moldovei la 5 ianuarie 1859 și al Țării Românești la 24 ianuarie, românii au făcut un pas măreț către împlinirea dezideratului națiunii – Marea Unire.

Aniversarea Unirii Principatelor Române are o însemnătate deosebită pentru Ministerul Afacerilor Externe, întrucât este un bun prilej de a rememora activitatea Secţiei Afacerilor Străine din cadrul Secretariatului de Stat, înființată printr-un decret din data de 6 martie 1859.  În baza Secției Afacerilor Străine a luat naștere, în 1862, instituția Ministerului Afacerilor Externe.

„Unirea Principatelor a reprezentat şi un succes al politicii externe româneşti. Diplomaţia română a avut abilitatea de a urmări, în contactele politice externe, atingerea idealului naţional, care a condus la modernizarea României şi a instituţiilor sale. Unirea Principatelor Române ne readuce în atenție faptul că politica externă trebuie să fie, pe termen lung, o temă de consens național, susținând obiectivele urmărite pe plan intern. În 2019 vom aniversa 160 de ani de la Unirea Principatelor Române. Vom avea de trecut atunci, în continuarea drumului început în 1859, un test al maturităţii noastre ca stat membru al Uniunii Europene: preluarea de către România a preşedinţiei semestriale a Consiliului Uniunii Europene. Avem, așadar, gândul la acest major obiectiv de viitor, dar și la numeroasele obiective de etapă pe care le mai avem de atins în acest interval. Transmit tuturor românilor urările mele de bine cu prilejul Unirii Principatelor Române!”, a declarat, cu acest prilej, ministrul afacerilor externe Lazăr Comănescu.

Sursa:

www.mae.ro

ABC Juridic

ABC Juridic a luat naştere din dorinţa de a construi perspective pentru viitorii specialişti în domeniul juridic.

Related articles
0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment