Infracţiunea de seducţie

Ştiaţi că majoritatea oamenilor înţeleg prin verbul “a seduce” doar o parte a semnificaţiei lui?
Un om obişnuit înţelege prin acest verb următoarele: a incinta, a captiva, a subjuga, a cuceri prin farmecul vorbelor, prin purtare, a atrage, a încânta etc. Semnificaţia ascunsă, dar reglementată de Codul Penal la articolul 199 şi pe care nu multă lume o cunoaşte este: fapta aceluia care, prin promisiuni de căsătorie, determină o persoană de sex feminin, mai mică de 18 ani, să aibă cu el raport sexual, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani. Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
Oare de câte ori am afirmat până acum că am sedus o persoană?

Exemplu real:

Un tânăr de 21 de ani, din judeţul X, este cercetat penal pentru seducţie. El este acuzat că ar fi întreţinut relaţii sexuale cu o adolescentă de 17 ani, căreia i-ar fi promis că o cere în căsătorie. Tânăra, care a rămas însărcinată, a sesizat poliţia, deoarece tânărul nu s-a mai ţinut de promisiune, oamenii legii declanşând o anchetă penală în acest caz. Potrivit ofiţerului de presă, aceasta este prima infracţiune de seducţie întregistrată în judeţ.

Problemele care apar în acest caz sunt multiple:

– Excluzând faptul că fata s-a dus la doctor imediat pentru prelevare de probe, cum dovedeşte în primul rând că a avut relaţii sexuale cu acel indivil si eventual doar cu el? Puţin probabil să existe martori sau să se fi înregistrat fapta.
– Fata trebuie să probeze că raportul sexual a fost o consecinţă a promisiunii de căsătorie. Dar este posibil ca propunerea de căsătorie să fie o urmare a faptului că fata a rămas însărcinată şi nu un pretext pentru ca cel în cauză să întreţină raporturi sexuale cu ea.
– Pe de altă parte, prin raportare la jurisprudenţa CEDO, putem considera că actuala redactare a art. 199 Cod Penal este neconstituţională, aceasta rezultă din faptul că pedeapsa este aplicată doar unui bărbat şi nu şi unei femei. După ultima modificare a art. 197 si 198 Cod Penal poate fi pedepsit pentru viol si act sexual cu un minor, atât bărbatul cât şi femeia, deci, pentru identitate de raţiune se cere si modificarea art. 199 Cod Penal pentru a putea fi pedepsită şi femeia care întreţine raporturi sexuale cu un minor bazându-se pe false promisiuni.

Este posibilă infracţiunea de seducţie în coautorat( mai mulţi autori)?

Coautoratul presupune că mai multe persoane au calitatea de autori ai aceleiaşi infracţiuni. Seducţia nu poate fi decât o infracţiune cu autor unic.
Cine poate fi autorul unei asemenea infracţiuni? Un bărbat care promite unei fete căsătoria pentru a obţine favoruri sexuale. Doi bărbaţi nu ar putea să promită în acelaşi timp căsătoria acelei victime, dacă luăm în considerare faptul că bigamia nu este permisă. Ei pot doar în mod separat, fiecare dintre ei având calitatea de autor al unei infacţiuni de seducţie.

Titus Gîrbea

Titus- Constantin Gîrbea este co-fondator al proiectului "ABC Juridic" şi student al Facultăţii de Drept, Universitatea din Bucureşti.

Related articles