Interviu cu Ioan Marius Anton, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu

Alina Matei: Mulțumesc, stimate domnule procuror Ioan-Marius Aron, pentru ca ați acceptat sa acordați un interviu pentru cititorii J. Când ați luat decizia să candidați pentru un loc în Consiliu?

Ioan-Marius Aron: Am o vechime în sistem de 22 de ani şi dorința de a-mi reprezenta onest, dar cu profesionalism colegii în Consiliu nu s-a înfiripat în mintea mea doar de câteva luni de zile.

Privind retrospectiv evoluţia sistemului judiciar din contextul social actual, înţeleg că acest moment al schimbării nu trebuie irosit, garantarea exercitării rolului CSM depinzând direct de calitatea oamenilor aleşi.

Nu mi-a cerut nimeni să candidez pentru un interes sau altul, fiind dator să mulțumesc doar familiei mele că mi-a înţeles crezul.

Sunt împlinit profesional şi personal, nemaiavând nimic de demonstrat. Chiar dacă pare de neînţeles pentru unii, singura mea dorinţă este aceea de a-mi fructifica cunoştinţele în favoarea colegilor mei, loialitatea mea faţă de profesie neputând fi pusă la îndoială.

Alina Matei: Ce v-a determinat să candidați, din nou?

Ioan-Marius Aron: După cum cunoașteți, mi-am asumat anterior două proiecte publice tot pentru un loc de reprezentant la procurorilor de la parchetele de pe lângă tribunale, respectiv două campanii în 2010 şi 2011, când am fost onorat să primesc votul de încredere a 91, respectiv 111 colegi, propunerile mele originale de atunci regăsindu-se copios în programul pe 6 ani asumat de actualul Consiliu, însă punerea lor în practică nu a mai interesat ulterior.

Din respect pentru colegii mei, nu mi-am pierdut consecvenţa şi am urmărit constant activitatea Consiliului, am observat ce face bine şi ce face rău, dorind să mă implic cu toată forța şi experiența mea în schimbarea în bine a sistemului.

Susţin în continuare că există probleme importante a căror rezolvare este extrem de simplă şi presupune exclusiv intervenţia urgentă şi responsabilă a CSM asupra propriilor hotărâri, eliminând astfel toate frustrările pe care le încearcă magistraţii în legătură cu volumul de muncă, răspunderea disciplinară şi, nu în ultimul rând cu cariera profesională (condiţiile de promovare, frecvenţa concursurilor, conţinutul şi desfăşurarea probelor de examinare, componenţa, competenţa şi imparţialitatea comisiilor, lipsa posibilităţii de contestare a unor situaţii, etc.).

Alina Matei: De această dată ați avut o abordare diferită asupra campaniei dumneavoastră. De ce această schimbare?

Ioan-Marius Aron: Dincolo de importanţa scopului (întâlnirea nemijlocită cu colegii), numai cine a trecut printr-o astfel de campanie şi a luat-o în serios, poate înţelege cu adevărat cât de mare este consumul fizic. Acest efort eu l-am depus în două rânduri, cu dăruire, singur la volan, parcurgând ţara de 2 ori (toate PT-urile din ţară), aproximativ 12.000 de km, altfel spus peste 200 de ore sau 5 săptămâni de lucru.

Din acest motiv am ales în prezent să port o altfel de campanie, să nu mai fiu un candidat de traseu, respectiv să renunț să mai bat la ușa parchetelor, şi asta nu din lipsă de respect pentru colegii mei, ci doar din credința că, atâta vreme cât majoritatea mă cunosc deja personal, pot să folosesc acest timp dialogând fructuos împreună, de la distanţă, pentru a putea identifica mai uşor soluții de modificare urgentă a legislației emanate/emise direct de la Consiliu.

Pentru o informare facilă, am ales varianta electronică de campanie, atât directă cât şi publică, respectiv am trimis proiectul şi CV-ul, pe adresele individuale şi instituţionale de intranet (wan), acestea fiind accesibile şi pe site-urile de interes juridic „juridice.ro” şi „universuljuridic.ro”. Am apreciat că astfel pot avea şi un feed-back pertinent din partea colegilor, care au posibilitatea de a studia materialele, gestionându-şi singuri timpul, fără a fi cenzuraţi de intervalul acordat unei întâlniri directe la sediul unităţii şi totodată având posibilitatea de a-mi transmite criticile, opiniile şi eventualele propuneri. În plus, cei interesaţi pot găsi pe internet tot istoricul apariţiilor mele publice din celelalte 2 candidaturi.

Îmi doresc foarte mult să cunosc fiecare coleg în parte şi să împărtăşesc cu aceştia fiecare nemulțumire sau realizare, pentru că problemele lor sunt, de fapt, problemele noastre şi de aceea numai împreună putem să schimbăm ceva.

Alina Matei: Care sunt obiectivele de urmărit pentru veți opta, în cazul în care veți fi ales?

Ioan-Marius Aron: În contextul de faţă voi face vorbire doar despre unele dintre cele mai acute nevoi, însă în proiect veţi regăsi şi alte obiective ori demersuri obligatorii pe care le-aş avea în vedere în eventuala calitate de viitor membru CSM, de la deontologia profesională a magistraţilor până la relaţiile interinstituţionale, publice şi cu mass-media ale Consiliului.

Puteți citi interviul integral pe juridice.ro

Related articles
0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment