Istoria tranzacțiilor comerciale – de la barter la digital

În acest articol voi trata într-o manieră succintă evoluția schimburilor comerciale pornind de la primul mediu de schimb numit barter (troc) cu animale, grâne, metale, unelte, arme sau servicii până la cel cunoscut astăzi, un sistem de schimb monetar bazat pe valoarea monedelor.

Elementele folosite în schimburile comerciale – grâne, metale, bani, animale, servicii – reprezintă efortul depus de un individ pentru a obține acel rezultat/bun, cuantificând calitatea efotului depus.

Barterul s-a conturat în momentul în care s-a realizat diviziunea muncii iar produsele muncii unui singur individ ajungeau să constituie excedent iar acesta își propunea să schimbe excedentul său pe alte produse satisfăcând nevoia unui alt individ. Primul instrument de schimb folosit în epocile nesofisticate erau vitele pentru că lucrurile erau adesea evaluate în funcție de numărul de vite plătite în schimbul lor. Scăderea utilității acestei metode a apărut în momentul în care un individ trebuia să realizeze schimbul pentru o cantitate mai mare comparativ cu cât avea nevoie și nu o putea secționa. Pe parcursul evoluției s-a făcut trecere de la vite la alte animale, la grâne, scoici, fructe etc.

Tranzacțiile cu metale au înlocuit tranzacțiile de tip barter cu animale deoarece se putea porționa o anumită cantitate în funcție de valoarea schimbului. Avantajul unui astfel de schimb era reprezentat de posibilitatea de a topi metalele respective pentru a le schimba forma sau pentru a le uni. Fierul a fost instrumentul obișnuit de comerț în Sparta antică, cuprul în Roma antică, iar aurul și argintul au fost folosite de toate națiunile bogate și orientate spre negoț. Primele schimburi de acest tip se realizau cu metale în formă nefinisată asemănătoare unor bare rudimentare a căror cântărire era greu de realizat iar operațiunile de testare erau dificile find expuși fraudelor.

Evoluția schimburilor cu metale a condus la finisarea acestora sub forma unor uncii sau sub forma baterii monedei a căror puritate și greutate erau mult mai ușor de testat și aflat. Acestea au fost folosite din perioadele medievale până în perioadele moderne.

Următoarea evoluție importantă a fost introducerea certificatelor de hârtie (banilor de hârtie) care reprezentau acceptarea unor depozite de aur sau argint conturându-se prima formă a sistemul bancar prezent astăzi în cadrul căruia se constituie depozite și se oferă credite.

Tranzacțiile comerciale și plățile au devenit instante datorită dezvoltării tehnologice, orientând piața consumatorilor spre online (plăți și comenzi online realizate instant). Evoluția descrisă mai sus a avut loc în următoarele perioade:

  • în perioada 6000 – 1500 Î.Hr. se folosea barterul cu animale, grâne, unelte etc.
  • în anii 1200 Î.Hr. se folosea barterul cu scoici în China;
  • în anii 1000 Î.Hr. primele tranzacții cu metale;
  • în perioada 700 – 300 Î.Hr. primele tranzacții cu modene bătute;
  • în primele secole s-a conturat activitatea bancară în Grecia și Roma, adică se acordau credite și se constituiau depozite;
  • în anii 700 – 1600 au intrat în circulație, în China, bancnotele de hârtie care reprezentau certificate de depozit și se foloseau în tranzacțiile comerciale;
  • în perioada 1661 – 1821 au apărut bancnotele în circulație în Europa fiind recunoscute de băncile naționale și comerciale;
  • începând cu anii 1800 s-a format sistemul bancar actual și s-a stabilit așa numitul “gold standard” ca referință pentru valoarea monedelor (standard promovat de Marea Britanie) fiind înlocuit de “standardul dolarului” după apariția Federal Reserve (Banca Centrală a SUA) în 1913;
  • în ultimii 25 de ani s-au dezvoltat plățile instante cu bani scripturali (plăți online cu cardul) în tranzacțiile cu produse/servicii datorită globalizării și a dezvoltării plăților online.

În concluzie, în evoluția elementelor ce stau la baza schimbului se observă că acestea s-au dezvoltat în urma specializării individului. Acesta a învățat de-a lungul istoriei că în momentul în care se axează pe crearea unui singur produs/serviciu îi crește calitatea, devine mai eficient și poate obține un produs/serviciu de care are nevoie făcând troc sau comercializând produsul/serviciul respectiv, încasând o anumită sumă de bani pe care o folosește în cumpărarea produsului/serviciului necesar.

Articol scris in colaborare cu Alexandru Bratosin

_______________________________________________

Bibliografie:

Lehrman, L. E., 2011. The Gold Standard Now. [Online]
Available at: http://www.thegoldstandardnow.org/gold-standard-key-writings/32-the-origin-of-money-4000-bc-1700-ad?showall=&start=2

Meyer, L. H., 2001. Federal Reserve. [Online]
Available at: http://www.federalreserve.gov/boarddocs/speeches/2001/20011205/default.htm#f1

Public Broadcasting Service, 1996. NOVA the History of Money. [Online]
Available at: http://www.pbs.org/wgbh/nova/ancient/history-money.html

Smith, A., 2011. Avuția Națiunilor. 1 ed. București: Publica.

 

Lucian Ungureanu

Lucian este fondatorul proiectului educațional ABC Juridic și al Justpixel, companie specializată în dezvoltarea aplicațiilor web.

Related articles
0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment