Parlamentul a adoptat Legea privind protecția avertizorilor în interes public

Parlamentul a adoptat Legea privind protecția avertizorilor în interes public care transpune Directiva Uniunii Europene nr. 1.937/2019. Așa cum menționează și art. 1 alin. (2) aceasta reglementează procedura de primire, de examinare și soluționare a raportărilor, drepturile și obligațiile persoanelor care efectuează raportări sau divulgă public informații privind încălcări ale legii, măsurile de protecție a acestora, obligațiile autorităților și instituțiilor publice.

Raportarea se realizează prin intermediul unui avertizor și este definită de către actul normativ în cauză drept o comunicare orală sau scrisă de informații, pe suport de hârtie sau în format electronic, cu privire la orice faptă care reprezintă o încălcare a legii.

Avertizorul în interes public este o persoană fizică care efectuează o raportare sau dfivulgă public infrmații referitoare la încălcări ale elgii, obținute în context profesional. Legea nu face referire la posibilitatea ca un avertizor să fie o persoană juridică, limitându-se la persoana fizică.

Obiectul raportării, conform dispozițiilor actului normativ, se referă la orice nerespectare a dispozițiilor legale, chiar și încălcări ale dreptului Uniunii Europene, ce reprezintă abateri disciplinare, contravenții sau infracțiuni, sau care contravin obiecutlui sau scopului legii.

Pentru a putea vedea în întregime forma legii adoptate de către Parlament, accesați următorul link:

https://sgg.gov.ro/1/wp-content/uploads/2022/03/LG-3.pdf

Redactat de Alice Ana Maria Lungu, Grupa 307, Seria a II-a, studentă în anul 3 a Facultății de Drept a Universității București 

ABC Juridic

ABC Juridic a luat naştere din dorinţa de a construi perspective pentru viitorii specialişti în domeniul juridic.

Related articles
0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment