Participarea secretarului de stat Radu Podgorean la ceremonia de încheiere a celei de-a XXII-a ediții a Cursurilor internaționale „Nicolae Titulescu” pentru tineri diplomați
Secretarul de stat pentru analiză politică și relația cu Parlamentul Radu Podgorean a participat, în data de 10 octombrie 2015, la ceremonia de încheiere a celei de-a XXII- a ediții a Cursurilor internaționale „Nicolae Titulescu” pentru tineri diplomați, care a avut loc la Poiana Brașov.
Cursurile au fost organizate de Ministerul Afacerilor Externe și au reunit 28 de diplomați din peste 20 de țări. Temele abordate în prelegeri au fost structurate pe două paliere: „Perspective ale proiectului european și euroatlantic” și „Diplomațiile integrate ale secolului al XXI-lea”. Ajuns, în acest an, la un prag de maturizare prin organizarea celei de-a XXII-a ediţii, programul se înscrie în seria momentelor de referinţă privind activitatea ministerului, care reflectă evoluţiile din politica externă a ţării şi, nu în ultimul rând, din societatea românească.
Lectorii prezenți le-au oferit cursanților ocazia de a participa la dezbateri pe teme de actualitate precum: suveranitate și drept internațional, agenda internațională a Uniunii Europene și a NATO, procesul de aderare la spațiul Schengen, drepturile omului și Curtea Europeană a Drepturilor Omului, securitate energetică, vecinătatea europeană și evoluția situației din Orientul Mjilociu, relevanța diplomației clasice și diplomația publică și digitală, ca noi instrumente de politică externă.
În deschiderea ceremoniei, Radu Podgorean a amintit personalitatea remarcabilă a lui Nicolae Titulescu, om politic, negociator, mediator al relaţiilor din sistemul internaţional în perioada interbelică și preşedinte al Academiei Diplomatice Internaţionale: „Ideile sale strategice, marile sale idealuri îşi găsesc rezonanţă şi astăzi, fiind de o profundă actualitate, într-un context geopolitic marcat de evoluţii imprevizibile. Un cunoscut concept al său, spiritualizarea constantă şi progresivă a frontierelor, făcea referire la valori şi principii pe care s-a clădit construcţia europeană: cooperarea, democraţia, respectarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, precum şi a drepturilor inalienabile ale fiecărei naţiuni participante la dialogul politico-diplomatic.”
Secretarul de stat i-a încurajat astfel pe participanți să adopte și să protejeze aceste valori intrinsece unei cariere în diplomație, felicitându-i și urându-le succes în nobila și frumoasa lor misiune. Până la acest moment, 591 de tineri diplomaţi, mare parte dintre aceştia străini, au beneficiat de acest program de pregătire, iar anul acesta s-au alăturat încă 24 de diplomaţi străini şi 4 diplomaţi români.
Prin intermediul acestui program, Ministerul Afacerilor Externe îşi propune să sprijine tinerii diplomaţi români şi străini în dezvoltarea cunoştinţelor din sfera relaţiilor internaţionale, dar şi în aprofundarea anumitor cunoştinţe specifice privind cultura, tradiţiile şi politica externă din spaţiul românesc.