Percepția asupra românilor din Marea Britanie – Discuții diplomatice

 

Săptamâna trecută a avut loc o întrevedere între ministrul român de externe Bogdan Aurescu si omologul său Phillip Hammond, în cadrul vizitei efectuate de primul dintre aceștia la Londra. Unul dintre subiectele pe care s-a pus cel mai mare accent îl reprezintă modul cum sunt percepuți compatrioții noștri în regatul Marii Britanii.  Șeful diplomaţiei de la Bucureşti a insistat ”pe necesitatea cooperării active a celor două părţi pentru îmbunătăţirea percepţiei asupra muncitorilor români, în continuarea demersului scris din 23 februarie 2014, în urma documentarului produs de Channel 4″.

Cei doi demnitari au convenit ca diplomaţi din cele două ministere de externe să se întâlnească pentru a stabili un inventar de posibile linii de acţiune pe această temă. S-a arătat că potențialul comunității românești este unul mare, lucrul dovedit de contribuția acesteia la economia şi viaţa socio-culturală a ţării gazdă. Astfel, peste 3 din 4 români sunt angajaţi (rata de angajare fiind în prezent de 77,7%, mai mare decât cea a cetăţenilor britanici).

Pe de altă parte, Bogdan Aurescu a propus valorificarea deplină a potenţialului oferit de Parteneriatul Strategic în toate domeniile de cooperare. În acest sens, Aurescu a salutat misiunea economică recentă a UK TI (United Kingdom Trade and Investment) cu aproximativ 50 de companii şi a exprimat speranţa creşterii investiţiilor britanice în România.

Related articles