Robert-Marius Cazanciuc – Constituția pentru copii și tineri… de toate vârstele [Lansare la Bookfest 2024]

Într-o atmosferă plină de entuziasm și curiozitate, Salonul Internațional de Carte Bookfest, Ediția a XVII-a, a găzduit sâmbătă, 1 iunie 2024, la ora 11:00, lansarea volumului „Constituția pentru copii și tineri… de toate vârstele”, scris de Robert-Marius Cazanciuc. Evenimentul a avut loc la Cafeneaua Literară, oferind un cadru perfect pentru această inițiativă educațională remarcabilă.

„Libertatea pe care o aveți astăzi nu este câștigată și gata. Au fost generații întregi care au rezolvat lucrurile. Nu. Voi va trebui, de aici înainte, să vă cunoașteți drepturile, să vă luptați pentru ele, pentru că acei care vor veni să se bucure și ei, să trăiască și visuril lor, dacă se poate cât de mult și de frumos în această țară numită România. A spus domnul profesor, din cele 156 articole ale Constituției am selectat 100 care să vă ajute pe voi să vă transformați din copii, din adolescenți, în cetățeni conștienți de drepturile lor. Și am încercat să traduc textul Constituțional folosind citate celebre și nu este întâmplător niciun citat și niciun autor. Nu o să știți despre unii autori, dar eu sper să aveți curiozitatea să vă duceți pe Google și să vedeți cine a fost Nelson Mandela, spre exemplu, care spunea foarte frumos că trebuie să avem grijă de viitorul omenirii care sunt copiii. Și multe alte citate. Am ales un desen să explic fiecare articol din Constituție și trimit un gând Ralucăi, autorul desenelor, care astăzi se uită la noi dintre stee. Raluca a plecat dintre noi mult mai prea repede, dar o să vă bucurați foarte mult de ceea ce a făcut aici. Sunt 100 de articole într-un prim volum despre drepturile fundamentale. Nu am selectat toate articolele din Constituție pentru că unele, probabil, ceea ce spunea domnul Pârvulescu, la momentul revizuirii Constituției, nu vor mai fi acolo”, a afirmat Robert-Marius Cazanciuc.

Prof. univ. dr. Ștefan Deaconu, profesor de Drept constițuțional la Facultatea de Drept a Universității din București, a evidențiat o problemă profundă și adesea neglijată a societății românești postrevoluționare. El a subliniat că, deși suntem specialiști în rezolvarea problemelor imediate, nu am învățat încă să construim fundații durabile pentru viitor. Acesta a accentuat importanța cunoașterii culturii juridice la nivel de societate, nu doar în rândul profesioniștilor din domeniul juridic. În acest context, Ștefan Deaconu a lăudat inițiativa autorului de a crea o carte care să faciliteze înțelegerea Constituției pentru toți cetățenii, considerând-o un instrument esențial pentru construirea unei societăți bazate pe lege și spiritul ei.

Evenimentul s-a încheiat într-o notă pozitivă, autorul oferind autografe și discutând cu cititorii săi. Lansarea cărții „Constituția pentru copii și tineri… de toate vârstele” a fost un succes notabil, reușind să atragă un public divers și entuziast. Astfel, marchează un pas important în educația civică a noii generații, contribuind la formarea unor cetățeni mai bine informați și responsabili.

ABC Juridic

ABC Juridic a luat naştere din dorinţa de a construi perspective pentru viitorii specialişti în domeniul juridic.

Related articles