Ziua Internațională a Drepturilor Omului

ABC Juridic salută marcarea, la 10 decembrie, a Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului, alături de toţi cei care preţuiesc valorile reprezentate de această zi.

Acest eveniment trebuie să reprezinte un moment de reflecţie pentru instituţiile statului, societatea civilă şi, mai ales, pentru cetăţeni asupra faptului că drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului nu pot fi dispreţuite, încălcate sau ignorate.

Atât statul român, cât și statele membre ale Uniunii Europene consideră că orice tentativă de diminuare a principiilor universalităţii şi indivizibilităţii drepturilor omului este de condamnat.

Totodată, prin acţiunile şi demersurile de politică externă pe care le desfăşoară, România contribuie activ, de o manieră permanentă, la eforturile comunităţii internaţionale, atât la nivelul structurilor ONU, cât şi al altor organisme internaţionale şi regionale, în vederea respectării drepturilor omului în întreaga lume.

În acelaşi timp, trebuie subliniată contribuţia esenţială a societăţii civile în îndeplinirea acestui deziderat. Aplicarea prevederilor instrumentelor juridice internaţionale la care România este parte, precum şi analiza modului în care acestea sunt implementate, nu ar fi posibile fără sprijinul şi implicarea organizaţiilor neguvernamentale.

Related articles