Ziua Limbii Române

Ziua Limbii Române se sărbătorește pe 31 august, conform propunerii legislative inițiate în 2011 de parlamentari aparținând tuturor partidelor politice din România. Conform legii, Ziua Limbii Române poate fi marcată de către autoritățile și instituțiile publice, inclusiv de reprezentanțele diplomatice și institutele culturale ale României, precum și de către instituțiile românești din străinătate. În această zi va fi arborat drapelul României, va fi intonat imnul național și vor fi folosite sigilii cu stema țării de către autoritățile și instituțiile publice.

Mai multe spectacole muzical-literare dedicate Zilei Limbii Române sunt organizate, în premieră, începând de sâmbătă, în Canada și SUA de către Institutul Cultural Român de la New York sub titlul „Festivalul Limbii Române”. „La triplul eveniment – programat la Montreal (15 august), Ottawa (16 august) și New York, la sediul institutului (18 august), vor participa: marele compozitor și virtuoz interpret la mai multe instrumente muzicale (violoncel, pian, chitară), Eugen Doga, a cărui creație a intrat cu mare succes în circuitul european și universal al valorilor muzicale („Valsul” său a fost declarat parte a Patrimoniului UNESCO), vestitul naist și dirijor Vasile Iovu, talentata scriitoare și scenaristă Luminița Dumbrăveanu, precum și apreciatul regizor artistic și om de televiziune Teodor Guţu, toți patru din Republica Moldova”, se arată într-un comunicat remis presei de Institutul Cultural Român.

În perioada 27-31 august 2015, va avea loc la Coslada (Madrid, Spania), sub genericul „Zilele Limbii Române”, un amplu program cultural dedicat românilor din regiune. Proiectul începe cu o serie de cursuri de formare și metodica predării limbii romane și a materiilor de studiu în limba română. Acestea se vor desfășura la Liceul Timon din Coslada și sunt gratuite.

Sâmbătă, 29 august 2015, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău, în colaborare cu Primăria comunei Gura Galbenei din raionul Cimişlia, organizează o serie de manifestări dedicate Zilei Limbii Române. Manifestările se vor deschide cu vernisajul expoziției „Trei poeţi: Grigore Vieru, Mihai Ursachi şi Petru Cărare”, după care vor urma proiecţia filmului documentar dedicat lui Grigore Vieru („Cel care sunt”) şi întâlnirea cu scriitorul Valeriu Matei, directorul ICR Chişinău. La manifestări vor participa acad. Valeriu Matei, directorul ICR Chişinău, Victor Stînă, primarul comunei Gura Galbenei, cineastul Dumitru Olărescu (originar din Gura Galbenei),precum şi alţi reprezentanţi ai autorităţilor locale.

Pe 29 august 2015, la Galeria de Artă „Nikola Petrov“ din Vidin, Bulgaria, va avea loc un spectacol în aer liber susținut de Ansamblului Folcloric „Romanați“. Evenimentul continuă seria de evenimente susținute de Institutul Cultural Român, prin Direcţia Românii din Afara Graniţelor şi Limba Română, cu ocazia Zilei Limbii Române și este organizat în colaborare cu Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria, „AVE“, și Muzeul Național al Satului, „Dimitrie Gusti“. Cu această ocazie, la Vidin vor fi organizate și două prelegeri destinate comunității românești, intitulate „Tradiţii și obiceiuri la românii sud–dunăreni“ și „Port popular: similitudini și apartenență la fondul cultural românesc“, susținute de Mariana–Iuliana Grumăzescu, director al Direcţiei Comunicare, Educaţie Muzeală din cadrul Muzeului Național al Satului„Dimitrie Gusti“. În statisticile anului 1926, statul bulgar recunoştea prezenţa a 83.746 de români. Astăzi, conform aprecierilor liderilor asociațiilor românești din Bulgaria, comunitatea românească este a doua minoritate după cea turcă, numărând circa 120.000-150.000 persoane, aflate în diferite etape de asimilare.

Mirea Cristian

Mirea Cristian-Marian este student în anul III la Facultatea de Drept a Universității din București și membru al Asociației Studenților în Drept.

Related articles
0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment