CCR declară constituționale modificările la Legea Cetățeniei și Reglementările privind executarea pedepsei
Curtea Constituțională a României (CCR) a adus clarificări importante asupra a două legi majore prin hotărâri cu impact asupra domeniilor cetățeniei și aplicării sancțiunilor penale. Ambele decizii au fost emise în contextul controlului de constituționalitate a priori, CCR declarând constituționalitatea „Legii fugarilor” și a Legii pentru modificarea și completarea Legii cetățeniei române nr. 21/1991.
Constituționalitatea „Legii fugarilor” – o măsură de întărire a reglementărilor în executarea pedepselor
În urma deliberărilor, CCR a respins sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) referitoare la „Legea fugarilor”, confirmând că dispozițiile acesteia sunt constituționale. Această lege introduce sancțiuni pentru persoanele condamnate definitiv care, în loc să se prezinte la autorități pentru executarea sentinței, aleg să se sustragă, stabilindu-se un termen de șapte zile pentru predare. În cazul în care termenul este depășit, fapta este considerată evadare și poate atrage o pedeapsă suplimentară cuprinsă între 6 luni și 3 ani. Curtea a subliniat că acest act normativ respectă cadrul constituțional, asigurând o aplicare fermă a hotărârilor judecătorești definitive și descurajând fuga de la îndeplinirea pedepselor.
Modificările Legii cetățeniei nr. 21/1991 – precizie și previzibilitate juridică
În aceeași ședință, Curtea a analizat modificările aduse Legii cetățeniei române nr. 21/1991. Sesizările au fost respinse, iar CCR a declarat constituționale prevederile criticate, subliniind claritatea și previzibilitatea acestora. Curtea a argumentat că statul român are o marjă largă de apreciere în stabilirea condițiilor pentru acordarea cetățeniei, condiții care sunt evaluate de Autoritatea Națională pentru Cetățenie.
CCR a subliniat că aceste măsuri sunt esențiale pentru o abordare corectă și suverană a politicilor în materia cetățeniei, oferind cadrul legal necesar pentru o evaluare riguroasă a cererilor depuse.
Ambele decizii sunt definitive și general obligatorii, urmând să fie publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I.
No Comments Yet!
You can be first to comment this post!