CCR despre Codul muncii si Legea migrației

În ziua de 17 decembrie 2014, Plenul Curţii Constituţionale, s-a întrunit pentru a soluţiona, în cadrul controlului anterior promulgării, următoarele sesizări :

  1. Obiecția de neconstituționalitate a unor prevederi ale Legii pentru modificarea și completarea Legii nr.53/2003 – Codul muncii.
  2. Obiecția de neconstituționalitate a prevederilor Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.55/2014 pentru reglementarea unor măsuri privind administrația publică locală.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională a decis:

  1. Cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate şi a constatat că prevederile dispoziţiilor art.I pct.3 cu referire la art.92 alin.(3) şi (4), art.I pct.4 cu referire la art.145 alin.(2) şi art.I pct.5 cu referire la art.145 alin.(4) din Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.53/2003 – Codul muncii sunt constituţionale în raport de criticile formulate.

Prevederile avute in discuție sunt referitoare la salariatul temporar și concediul si pot avea implicații mari asupra economiei.

II.Cu majoritate de voturi:

  1. A admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că prevederile Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.55/2014 pentru reglementarea unor măsuri privind administrația publică locală sunt neconstituţionale.
    2. Parlamentul, în temeiul art.115 alin.(8) şi art.147 alin.(2) din Constituţie, urmează să reglementeze, prin legea de respingere, măsurile necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.55/2014 pentru a le pune de acord cu decizia Curţii Constituţionale.

Este vorba despre mult discutata ordonanță referitoare la migrația aleșilor locali prin care acestora li s-a permis să-și schimbe timp de 45 de zile partidul din care făceau parte chiar înaintea alegerilor. Parlamentul trebuie sa decida acum ce se va intampla cu cei care au ales să se mute la alt partid pe durata in care ordonanța a fost în vigoare.

Deciziile sunt definitive si general obligatorii si vor fi publicate în Monitorul Oficial al României, partea I.

Related articles