CCR despre Codul muncii si Legea migra╚Ťiei

În ziua de 17 decembrie 2014, Plenul Curţii Constituţionale, s-a întrunit pentru a soluţiona, în cadrul controlului anterior promulgării, următoarele sesizări :

  1. Obiec╚Ťia de neconstitu╚Ťionalitate a unor prevederi ale Legii pentru modificarea ╚Öi completarea Legii nr.53/2003 – Codul muncii.
  2. Obiec╚Ťia de neconstitu╚Ťionalitate a prevederilor Legii privind aprobarea Ordonan╚Ťei de urgen╚Ť─â a Guvernului nr.55/2014 pentru reglementarea unor m─âsuri privind administra╚Ťia public─â local─â.

├Än urma deliber─ârilor, Curtea Constitu╚Ťional─â a decis:

  1. Cu unanimitate de voturi, a respins, ca ne├«ntemeiat─â, obiec╚Ťia de neconstitu╚Ťionalitate ┼či a constatat c─â prevederile dispozi┼úiilor art.I pct.3 cu referire la art.92 alin.(3) ┼či (4), art.I pct.4 cu referire la art.145 alin.(2) ┼či art.I pct.5 cu referire la art.145 alin.(4) din Legea pentru modificarea ┼či completarea Legii nr.53/2003 – Codul muncii sunt constitu┼úionale ├«n raport de criticile formulate.

Prevederile avute in discu╚Ťie sunt referitoare la salariatul temporar ╚Öi concediul si pot avea implica╚Ťii mari asupra economiei.

II.Cu majoritate de voturi:

  1. A admis obiec┼úia de neconstitu┼úionalitate ┼či a constatat c─â prevederile Legii privind aprobarea Ordonan╚Ťei de urgen╚Ť─â a Guvernului nr.55/2014 pentru reglementarea unor m─âsuri privind administra╚Ťia public─â local─â sunt neconstitu┼úionale.
    2. Parlamentul, ├«n temeiul art.115 alin.(8) ┼či art.147 alin.(2) din Constitu┼úie, urmeaz─â s─â reglementeze, prin legea de respingere, m─âsurile necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a Ordonan╚Ťei de urgen╚Ť─â a Guvernului nr.55/2014 pentru a le pune de acord cu decizia Cur┼úii Constitu┼úionale.

Este vorba despre mult discutata ordonan╚Ť─â referitoare la migra╚Ťia ale╚Öilor locali prin care acestora li s-a permis s─â-╚Öi schimbe timp de 45 de zile partidul din care f─âceau parte chiar ├«naintea alegerilor. Parlamentul trebuie sa decida acum ce se va intampla cu cei care au ales s─â se mute la alt partid pe durata in care ordonan╚Ťa a fost ├«n vigoare.

Deciziile sunt definitive si general obligatorii si vor fi publicate în Monitorul Oficial al României, partea I.

Related articles