Competenţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene
În contextul actual, România, ca stat membru al Uniunii Europene, a suferit o serie de modificări legislative, fiind, astfel, necesară o adaptare a dreptului intern la legislaţia europeană pentru o aplicabilitate uniformă a acesteia din urmă în toate statele membre ale Uniunii. Ca atare, autorul acestei lucrări, Băiculescu Ştefan Cătălin, a surprins rolul important pe care îl deţine Curtea de Justiţie a Uniunii Europene în interpretarea legislaţiei europene şi cu privire la punerea în acord a dreptului intern cu dreptul european.
Lucrarea aduce în prim plan numeroasele funcţii şi atribuţii pe care le îndeplineşte Curtea de Justiţie a UE, pornind de la cea mai importantă atribuţie, aceea a controlului de legalitate a actelor comunitare, atribuţie exercitată în special prin acţiunile în anulare, la care putem adăuga şi asigurarea respectării dreptului comunitar în interpretarea şi aplicarea tratatelor etc. De asemenea, sunt enumerate şi explicate competenţele Curţii, dar şi modul de funcţionare a acesteia. Toate aceste informaţii sunt detaliate, însă, în documentul ataşat acestei scurte prezentări.
[su_button url=”https://abcjuridic.ro/wp-content/uploads/2015/07/Baiculescu-Stefan-Catalin-Competenta-Curtii-de-Justitie-UE-2.pdf” background=”#ef4b2d” size=”10″ center=”yes”]Citeşte lucrarea[/su_button]