Contestarea la CCR a Modificărilor Legii Consiliului Legislativ – Aspecte Constituționale și Procedurale în Discuție

Președintele României, Klaus Iohannis, a inițiat o sesizare de neconstituționalitate la Curtea Constituțională a României (CCR) în legătură cu modificările aduse Legii nr. 73/1993, care reglementează înființarea, organizarea și funcționarea Consiliului Legislativ, un organ consultativ de specialitate al Parlamentului României. Această lege recent modificată include, printre altele, noi prevederi privind limitarea mandatelor șefilor Consiliului Legislativ la cel mult zece ani, adică două mandate.

Rezumatul sesizării de neconstituționalitate trimise la CCR cu privire la Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 73/1993:

Președintele României a contestat la CCR modificările aduse Legii nr. 73/1993, care reglementează funcționarea Consiliului Legislativ. Printre principalele aspecte abordate în sesizare se numără durata mandatului președintelui și președinților de secție ai Consiliului Legislativ, stabilirea la 5 ani cu posibilitatea reînnoirii o singură dată, și aspecte legate de statutul personalului instituției.

Sesizarea invocă motive de neconstituționalitate atât extrinsecă, legate de procedura de adoptare a legii, cât și intrinsecă, referitoare la conținutul normativ al legii. Se argumentează că legea încalcă mai multe articole din Constituție, inclusiv cele privind rolul și funcționarea Consiliului Legislativ, procedurile legislative și principiul bicameralismului.

Un aspect central al contestației este modul în care legea a fost adoptată și parcursul ei legislativ, semnalându-se nerespectarea procedurilor constituționale și regulilor bicameralismului funcțional. De asemenea, sesizarea subliniază neclarități și potențiale contradicții în lege, precum și posibile încălcări ale principiilor de legalitate și calitate a legii.

În concluzie, sesizarea cere CCR să constate neconstituționalitatea legii în întregime, pe baza argumentelor prezentate.


Prin trimiterea acestei sesizări la CCR, se caută o evaluare juridică riguroasă a compatibilității modificărilor aduse Legii Consiliului Legislativ cu normele și principiile fundamentale ale statului de drept.

ABC Juridic

ABC Juridic a luat naştere din dorinţa de a construi perspective pentru viitorii specialişti în domeniul juridic.

Related articles
0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment