Crowdfunding: conceptul de finanțare participativă
În România, legea finanțării participative a rămas la stadiul de proiect.
Finanțarea participativă este una dintre cele mai inovative metode de finanțare, presupunând în esență, după cum spune însăși denumirea în limba engleză, finanțarea unui proiect de către o mulțime de persoane.
Platforme recunoscute deja la nivel global (e. g. Kickstarter, Indiegogo), dezvoltate în SUA, au sprijinit finanțarea unor businessuri start-up sau a altor demersuri incipiente precum editarea de cărți sau organizarea de festivaluri.
Regăsim deja pe aceste platforme mulți cetățeni români care apelează la finanțări dintre cele mai năstrușnice până la unele privind tehnologia, deplasări ale unor echipe sportive ori altele asemenea.
De aceea, consider că legiuitorul ar trebui să se concentreze pe dezvoltatorii de proiecte, pe întreprinderile mici și mijlocii care, gândind în afara liniilor normale de finanțare, se îndreaptă către Internet și urmăresc o finanțare simplă de câteva mii de euro. Cu un singur click, 20.000 de oameni ar putea dona, să zicem, în 20 de zile, un necesar de 20.000 de euro, fiecare câte o simplă donație de 1 euro.
Acum despre aspectele tehnice ale legii:
Legea ar permite inclusiv achiziționarea de părți sociale la SRL, separat de colectarea propriu-zisă a sumelor de la investitori. Platformele de finanțare participativă ar exista ca entități cu personalitate juridică și ar fi supravegheate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Acestora le-ar fi interzis să participe ele însele sau prin prepuși în proiecte, ar putea furniza servicii conexe de consultanță, iar înregistrarea lor ar presupune condiții similare cu ale altor actori pe piața financiară. Capitalul minim ar fi de 25.000 de euro, iar o serie de reguli de conduită ar fi obligatorie, precum o asigurare de răspundere profesională. Ar exista și alte norme care ar reglementa funcționarea platformelor, desocotirea cu investitorii și cu beneficiarii și ar fi create și norme metodologice pentru completarea proiectului de lege… oriunde s-ar afla acesta.
În speranța că poate anul 2016 va deschide calea platformelor de investiții participative în România, vă adresez o întrebare.
Dacă aș solicita 20.000 de euro pentru finanțarea unei clinici juridice gratuite cu promisiunea preluării în mod gratuit a 200 de cazuri în cursul unui an de zile, mi-ați acorda o donație de 1 euro?
Raportat la populația României cu acces la internet de 10 milioane de conaționali și raportat la peste 250.000 de depozite bancare în lei cu termen lung sau scurt, la care se mai adaugă 50.000 de depozite în euro existente la ora actuală, aș putea atinge ținta, nu credeți?
No Comments Yet!
You can be first to comment this post!