Cum au evoluat relațiile comerciale dintre România și Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord

Anul 2015 reprezintă un an de o importanță extraordinară pentru România din punctul de vedere al relațiilor diplomatice pe care le-a dezvoltat și le-a consolidat de-a lungul timpului. În acest an România a fost gazda mai multor evenimente diplomatice, pe care le-a evidențiat Comunitatea ABC Juridic pe tot parcursul anului 2015, evenimente ce au adus la suprafață roadele eforturilor depuse de către ambasadorii, consulii și toate persoanele implicate în misiunile diplomatice ale României.

În ceea ce privește anul 2015, acesta a marcat 135 de ani de relații diplomatice între România și Marea Britanie. Cu această ocazie, Ambasadorul României la Londra, dr. Ion Jinga, a publicat în cotidianul Huffington Post o scurtă istorie a relațiilor diplomatice dintre cele două state, intitulată “History and Present: 135 Years of Diplomatic Relations between Romania and the UK”. În continuare voi puncta unele dintre aspectele evidențiate de către domnul ambasador dr. Ion Jinga:

 “[…]Secolul al XIX – lea a reprezentat un moment  important în evoluția relațiilor bilaterale. În ianuarie 1803, Marea Britanie a deschis la București prima sa misiune diplomatică oficială, Consulatul Britanic în Țara Românească, urmând ca în martie 1814 să deschidă al doilea consulat în Iași. România și Marea Britanie au semnat primul tratat bilateral modern de comerț și navigație în anul 1880.” (Jinga, 2015)

 În urmă cu 135 de ani pe data de 20 februarie 1880, România și Marea Britanie stabileau relații diplomatice la nivel de legație condusă de un ministru plenipotențiar. În aceeași zi reprezentanții diplomatici britanici, francezi și germani la București înaintau ministrului român al Afacerilor Externe notele de recunoaștere a României ca stat independent.” (Jinga, 2015)

În continuare voi analiza succint modul în care s-au dezvoltat relațiile comerciale dintre România și Marea Britanie în perioada 2008-2014.

relatii comerciale ro- uk

(Sursă date: londra.mae.ro. Prelucrare proprie)

Interpretare grafică:

Date export  = valoarea bunurilor vândute de către România în Marea Britanie (sau valoarea bunurilor cumpărate de către Marea Britanie din România)

Date Import = valoarea bunurilor cumpărate de către România din Marea Britanie (sau valoarea bunurilor vândute de Marea Britanie în România)

În baza relațiilor comerciale dintre România și Marea Britanie în perioada 2008-2014, România a încasat 10,681.1 milioane euro datorită vânzării de bunuri și servicii și a plătit 8,195 milioane de euro pe bunurile și serviciile cumpărate din Marea Britanie, astfel România a inregistrat un excedent comercial de 2,486.13 milioane de euro. În perioada 2008-2014 exporturile României aproape sau dublat crescând de 1.95 ori (sau cu 195%). Exporturile României au crescut constant cu o rată medie anuală de 12.90%, înregistrând o creștere maximă de 38.69% în anul 2010 și o scădere de 11.74% în anul 2009 datorită efectelor recesiunii economice. În aceeași perioadă, importurile au crescut de 1.2 ori (sau cu 121%), înregistrând o creștere medie anuală de 4.48%. Datorită acelorași cauze (efectele recesiunii economice), importurile României au înregistrat o scădere de 21.46% în anul 2010 și o creștere maximă de 24.4% în anul 2011.

balanta comerciala

(Sursă date: londra.mae.ro. Prelucrare Proprie)

Per total, România a avut o creștere anulă medie de 285.7% a excedentului comercial obținut din exporturile în Marea Britanie, înregistrând o creștere de 13 ori  în anul 2009.

În perioada analizată, valoarea schimburilor comerciale dintre România și Marea Britanie a crescut cu 58.61%, de la 2,1 miliarde euro în anul 2008 la 3,4 miliarde euro în anul 2014.

Exportul realizat de către România în Marea Britanie are o pondere de 4.09% în totalul exporturilor țării, Marea Britanie fiind a șasea piață de export pentru România (WorldBank, 2014).

Structura exporturilor românești pe piața britanică în anul 2014 se poate observa în mai jos:

print export uk

(Sursă: wits.worldbank.org)

-26.77% aparate, echipamente electrice, precum și componente ale acestora;

– 21.48% produse și materiale textile;

– 18.84% vehicule de transport;

– 11.42% mărfuri și produse diverse;

– 4.67% produse ale industriei chimice etc.

Importurile României în anul 2014 s-au axat pe următoarele categorii de produse:

importuri ro

(Sursă: wits.worldbank.org)

  • 56% aparate, echipamente electrice precum și compenente ale acestora;
  • 18% produse și materiale textile;
  • 92% vehicule de transport;
  • 36% produse ale industriei chimice;
  • 72% mărfuri și produse diverse etc.

Datorită relațiilor diplomatice strânse, între cele două state s-au dezvoltat relații de promovare și cooperare economică, astfel încât la 31 decembrie 2014, Marea Britanie se situează pe locul 10 în clasamentul pe țări de rezidență a investitorilor în societăți comerciale cu participare străină la capitalul social conform datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC). (Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, 2015). Valoarea capitalului social subscris în 5002 societăți comerciale cu participarea capitalului britanic (2,53% din totalul societăților cu capital străin) este de 986 milioane euro (2,75% din totalul investitiilor străine). În anul 2014, valoarea capitalului subscris a crescut cu 16% în ponderea acestora în totalul investițiilor străine.

Structura pe domenii de activitate a capitalului social subscris de societățile comerciale cu participare din Marea Britanie este următoarea:

  • industria extractiva și prelucratoare: 54,19%,
  • comerț cu ridicata și cu amănuntul: 16,09%,
  • activități profesionale, administrative, științifice și tehnice: 12,26%,
  • intermedieri financiare și asigurări: 7,66%,
  • tranzacții imobiliare: 3,56%,
  • agricultură, silvicultură și pescuit: 2,40%;-
  • transport, depozitare și comunicații: 1,51%,
  • construcții: 1,50%.(Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, 2015)

Pentru a cunoaște mai în detaliu activitatea sociețăților comerciale britanice în România voi prezenta în următoarele rânduri clasamentul acționarilor britanici după valoarea capitalului social:

  • PETROFAC UK HOLDINGS LIMITED

Domeniul de activitate: activităţi de servicii annexe extracţiei petrolului brut şi gazelor naturale

  • SETFIRST LIMITED

Domeniul de activitate: comerţul produselor farmaceutice

  • PLEXUS CORP. SERVICES (UK) LIMITED

Domeniul de activitate: fabricarea subansamblurilor electronice (module)

  • WESTON INVESTMENT COMPANY LIMITED

Domeniul de activitate: fabricarea produselor din tutun

  • CTS TOBACCO LIMITED

Domeniul de activitate: fabricarea produselor din tutun

  • GLAXOSMITHKLINE CONSUMER HEALTHCARE HOLDINGS LIMITED

Domeniul de activitate: comerţul produselor farmaceutice

  • SUMITOMO ELECTRIC WIRING SYSTEMS (EUROPE) LIMITED

Domeniul de activitate: fabricarea articolelor din fire metalice; fabricarea de lanţuri şi arcuri

  • GKN INDUSTRIES LIMITED

Domeniul de activitate: producţia de metale feroase sub forme primare şi de feroaliaje

  • PETROFAC FACILITIES MANAGEMENT LIMITED

Domeniul de activitate: activităţi de servicii anexe extracţiei petrolului brut şi gazelor naturale

  • SPEARHEAD INTERNATIONAL LIMITED

Domeniul de activitate: cultivarea cerealelor, plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase

  • WELLCOME LIMITED

Domeniul de activitate: comerţul produselor farmaceutice

  • KINGFISHER GROUP LTD

Distribuitor de produse de amenajare a locuinţei (Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, 2015)

______________________________________________

Bibliografie

Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, 2015. AMBASADA ROMÂNIEI în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. [Online]
Available at: londra.mae.ro
[Accessed 09 December 2015].

Jinga, D. I., 2015. Huffington Post. [Online]
Available at: http://www.huffingtonpost.co.uk/dr-ion-jinga/romania-uk-diplomacy_b_6686768.html
[Accessed 09 December 2015].

WorldBank, 2014. WITS – UNSD COMTRADE. [Online]
Available at: http://wits.worldbank.org/
[Accessed 09 December 2015].

 

 

 

 

 

Alexandru Bratosin

Alexandru BRATOSIN este absolvent al Academiei de Studii Economice din Bucuresti si administratorul sectiunii economice de pe ABC Juridic.

Related articles
0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment