O nouă poveste pentru Europa
La Bruxelles, în data de 28 octombrie 2014, a fost prezentată și lansată cartea numită „Mintea și Trupul Europei: o nouă poveste”. În cadrul acestui eveniment a participat și Președintele Comisiei Europene: José Manuel Barroso, ce a ținut un discurs cu această ocazie. Autorii acestei cărți sunt intelectuali, artiști și oameni de știință din Uniunea Europeană, ce au început colaborarea din anul 2013.
Cartea reprezintă un nou prag atins de campania „O nouă poveste pentru Europa” ce are drept scop coeziunea membrilor Uniunii Europene de diferite cetățenii și mobilizarea acestora în participarea activă la consolidarea relațiilor din interiorul uniunii, creând „unitate prin diversitate”. Campania dorește să combată anumite fenomene pe care istoria are tendința să le repete în momentele cele mai grele pentru cetățeni. În momentele de recesiune economică, oamenii au obiceiul de a se îndepărta unii de ceilalți și astfel are loc o divizare socială din care se apare xenofobia, naționalismul extrem, etc., iar acestea pot duce la adevărate dezastre, așa cum s-a întâmplat în secolul XX.
Astfel, pe fondul crizei economice ce a debutat acum 6 ani, Parlamentul European și Președintele Comisiei Europene au făcut apel către oamenii de știință, artiști și intelectuali, propunându-le acestora elaborarea unui document în cadrul căruia se vor menționa ideile despre trecut, prezent și viziunile minților luminate ale Europei despre viitorul socio-economico-cultural al Uniunii. Acest document se dorește a reprezenta nu un punct final în campanie, ci mai degrabă un factor catalizator în acest proces de educare a cetățenilor europeni și atragerea a cât mai mulți participanți în campanie.
Principiile promovate de această campanie sunt aceleași ca și cele acum aproape 60 de ani, de la formarea Uniunii Europene: pace, libertate, democrație și statul de drept. Diferența o constituie contextul social și economic mondial: căderea Cortinei de Fier, procesul accelerat de globalizare și recenta criză economică impun Uniunii o reacție calculată la aceste fenomene, contrariul fiind foarte riscant, iar campania „O nouă poveste pentru Europa” se poate numi „ O nouă Renaștere” asemănătoare celei din secolele XV-XVI prin faptul că marile lucrări și idei ale marilor personalități intelectuale și artistice ale Europei zdruncină status quo-ul.
Este un pas important atât în crearea unei conștiințe colective la nivel european, o apropiere din punct de vedere cultural pentru că la scrierea acestei cărți participă cetățeni europeni, nu cetățeni ai unui anumit stat, cât și în prevenirea unor fenomene provocate de rasism și/sau naționalism extremist. Finalitatea acestei campanii o reprezintă educarea cetățenilor europeni și pregătirea acestora pentru provocările lumii globalizate a secolului XXI.