Protocolul nr. 16 al CEDO, semnat si de România

 

Convenția Europeană a Drepturilor Omului este într-un continuu proces de evoluție și de adaptare menit să asigure o colaborare cât mai eficientă cu statele membre pentru aplicarea dispozițiilor convenției la nivelul acestora.

Pe data de 14 octombrie 2013, România a semnat acest protocol în cadrul unei ceremonii desfășurate la Strasbourg, în cadrul sediului Consiliului Europei și în prezența secretarului general adjunct al acestei instituții. Astfel, țara noastră devine a 15-a țara care semnează protocolul, adoptat cu un an în urmă de Consiliul Miniștrilor.

Astfel, principală noutate prevăzută, este posibilitatea celor mai importante instanțe ale țărilor semnatare de a cere Curții Europene a Drepturilor Omului sa dea un aviz consultativ in cazul unor probleme ridicate într-o cauză aflată pe rol, cu privire la interpretarea sau aplicarea drepturilor si libertăților prevăzute în Convenție. Scopul urmărit este atât realizarea unei practici interne convergente cât și o reducere a numărului de cereri individuale depuse pe rolul CEDO. Potrivit articolului 10 al Protocolului, România a depus și lista cu instanțele ce vor avea această posibilitate, care care cuprinde, pe lȃngă Curtea Constituțională și Ȋnalta Curte de casație și justiție, și curțile naționale de apel.

Cererea adresată va fi examinată de un complet de 5 judecători ai Marii Curți, urmând că în cazul acceptării acesteia, Marea Cameră a CEDO să dea avizul consultativ, însoțit de motivare. În cazul că decizia nu este unanimă, orice judecător va avea posibilitatea să redacteze o opinie separată. Decizia va fi comunicată instanței solicitante și țării din care această face parte.

România se menține prin semnarea acestui Protocol în direcția o are, contribuind activ prin participarea în cadrul unor conferințe,  la identificarea unui cadru optim de funcționare a Curții.

 

Related articles