Protocolul nr. 16 al CEDO, semnat si de România

 

Conven╚Ťia European─â a Drepturilor Omului este ├«ntr-un continuu proces de evolu╚Ťie ╚Öi de adaptare menit s─â asigure o colaborare c├ót mai eficient─â cu statele membre pentru aplicarea dispozi╚Ťiilor conven╚Ťiei la nivelul acestora.

Pe data de 14 octombrie 2013, Rom├ónia a semnat acest protocol ├«n cadrul unei ceremonii desf─â╚Öurate la Strasbourg, ├«n cadrul sediului Consiliului Europei ╚Öi ├«n prezen╚Ťa secretarului general adjunct al acestei institu╚Ťii. Astfel, ╚Ťara noastr─â devine a 15-a ╚Ťara care semneaz─â protocolul, adoptat cu un an ├«n urm─â de Consiliul Mini╚Ötrilor.

Astfel, principal─â noutate prev─âzut─â, este posibilitatea celor mai importante instan╚Ťe ale ╚Ť─ârilor semnatare de a cere Cur╚Ťii Europene a Drepturilor Omului sa dea un aviz consultativ in┬ácazul unor probleme ridicate ├«ntr-o cauz─â aflat─â pe rol, cu privire la interpretarea sau aplicarea┬ádrepturilor si libert─â╚Ťilor prev─âzute ├«n Conven╚Ťie. Scopul urm─ârit este at├ót realizarea unei practici interne convergente c├ót ╚Öi o reducere a num─ârului de cereri individuale depuse pe rolul CEDO. Potrivit articolului 10 al Protocolului, Rom├ónia a depus ╚Öi lista cu instan╚Ťele ce vor avea aceast─â posibilitate, care care cuprinde, pe l╚âng─â Curtea Constitu╚Ťional─â ╚Öi┬á╚Őnalta Curte de casa╚Ťie ╚Öi justi╚Ťie, ╚Öi cur╚Ťile na╚Ťionale de apel.

Cererea adresat─â va fi examinat─â de un complet de 5 judec─âtori ai Marii Cur╚Ťi, urm├ónd c─â ├«n cazul accept─ârii acesteia, Marea Camer─â a CEDO s─â dea avizul consultativ, ├«nso╚Ťit de motivare. ├Än cazul c─â decizia nu este unanim─â, orice judec─âtor va avea posibilitatea s─â redacteze o opinie separat─â. Decizia va fi comunicat─â instan╚Ťei solicitante ╚Öi ╚Ť─ârii din care aceast─â face parte.

Rom├ónia se men╚Ťine prin semnarea acestui Protocol ├«n direc╚Ťia o are, contribuind activ prin participarea ├«n cadrul unor conferin╚Ťe,┬á la identificarea unui cadru optim de func╚Ťionare a Cur╚Ťii.

 

Related articles