Regimul alimentar dupa operatia de colecist (colecistectomie)

Colecistul indeplineste rolul de a concentra bila secretata de ficat, prin urmare daca acest organ de depozitare dispare, in mod firesc ficatul preia functia sa. Cu o intarziere de 1-6 luni in medie, depinzand de statusul biologic al fiecaruia. Nu e locul sa descriu reactii si inlantuiri chimice, dar e de retinut ca la persoanele prezentand hepatopatii (plecand de la steatoza pana la ciroza hepatica), aceasta functie e preluata cu dificultate. Luand in considerare ca litiaza veziculara apare cu precadere la persoane supraponderale, sunt mari sanse ca aceste persoane sa prezinte si o hepatopatie asociata.

La categoria de varsta sub 40 ani, colecist litiazic, simptome medii, colecistectomie standard fara complicatii, regimul alimentar post-operator nu are nimic special fata de alimentatia precedenta. Mda, exista pareri desuete care recomanda un regim spartan timp de 6 luni dupa colecistectomie. Adica, lichide, supe, iaurturi, carne fiarta si cam atat. Tot respectul pentru pacientii care intreaba apoi ÔÇ×si eu cum supravietuiesc cu atat?ÔÇŁ.

Dupa 40 ani, persoane obeze eventual, cu operatii in antecedente, mai multe sarcini, alte tare organice asociate, mi se pare firesc ca prima indicatie sa fie scaderea ponderala. Exista aceasta tendinta ca pacientii colecistectomizati, datorita acelei perioade lungi in care au indurat simptomele bolii si nu au putut manca, sa ÔÇ×recuperezeÔÇŁ dupa operatie. Prin urmare, sa ia in greutate. Obezitate, hepatopatie, sindrom post-colecistectomie. Functioneaza ca un lant.

articolul complet pe blogul dr. Ungureanu Claudiu

ABC Juridic

ABC Juridic a luat na┼čtere din dorin┼úa de a construi perspective pentru viitorii speciali┼čti ├«n domeniul juridic.

Related articles
0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment