Românii, cel mai bine integrați imigranți din Germania

Aceasta este concluzia care se desprinde dintr-un studiu elaborat de Fundaţia Friedrich Ebert România, intitulat „Între exploatare şi integrare. Românii şi bulgarii din Germania. Bilanţ după un an de libertate de circulaţie a forţei de muncă”. Studiul arată că cetăţenii români sunt cel mai bine integraţi dintre toţi imigranţii din Germania provenind din UE iar venitul mediu brut pe care îl obţin lucrătorii români este de 1.885 euro, mai mic decât cel al lucrătorilor germani sau al altor străini stabiliţi în Germania.

În anul 2014, în Germania erau stabiliţi 352.544 de cetăţeni români, în creştere faţă de 2013 (267.398). Nou veniţii intră pe o piaţă a muncii în care lucrătorii din Europa de Sud-Est sunt integraţi relativ bine, deşi sunt prost plătiţi şi ocupă poziţii ce nu corespund nivelului lor de calificare. Ponderea cetăţenilor români cu studii superioare în Germania este de 26,3%, dar numai 13,7% dintre ei au un loc de muncă în care să fie nevoie de o diplomă de studii superioare, se mai precizeaza in acelasi studiu.

În ceea ce priveşte rata şomajului, aceasta a fost anul trecut de 6,6%, „semnificativ mai redusă faţă de rata şomajului în rândul altor imigranţi, dar şi faţă de rata generală a şomajului în Germania”.


Sursa: Biroul de presa al MAE / Agerpres

Related articles