„Share Humanity” de Ziua Mondială pentru Asistenţă Umanitară

Ziua Mondială pentru Asistenţă Umanitară a fost instituită în anul 2008 de Adunarea Generală a ONU, care a ales ziua de 19 august pentru a comemora atacul terorist din 2003 asupra sediului misiunii de asistenţă a ONU din Bagdad, Irak, soldat cu moartea a 22 de persoane, inclusiv a lui Sergio Vieira de Mello – Reprezentantul Special al Secretarului General al ONU, şi rănirea a peste 100.

Aceasta este a patra oară când Ziua Mondială pentru Asistenţă Umanitară este sărbătorită, ocazie cu care ONU a lansat campania “Share Humanity”– care îşi propune să informeze cu privire la curajul şi determinarea lucrătorilor umanitari şi să răspândească un mesaj de solidaritate.

În acest context, şi Ministerul Afacerilor Externe a adus un omagiu tuturor lucrătorilor umanitari care îşi asumă şi fac sacrificii personale în fiecare zi pentru a ajuta victimele atacurilor sau dezastrelor naturale. Condamnă vehement orice atac la adresa acestora, mai ales după ce, anul trecut, un număr de 329 de lucrători umanitari au fost victimele unor grave atacuri. În sprijinul celor afirmate, ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a declarat, printre altele, că “în calitate de stat membru UE şi ONU, România participă la eforturile comunităţii internaţionale de a dezvolta şi consolida politici coerente în domeniul asistenţei umanitare (…) şi îşi asumă contribuţii concrete la procesul de împărtăşire a responsabilităţilor pe care le au statele în sfera umanitară.”

Drept dovadă, MAE a alocat în anul 2015 un buget de 240.000 euro pentru acordarea de asistenţă umanitară şi, până în prezent, a acordat contribuţii umanitare pentru refugiaţii sirieni de pe teritoriul Turciei şi Iordaniei, precum şi în cazul dezastrului cauzat de cutremurul din Nepal din aprilie 2015. Sprijină iniţiativele umanitare şi prin intermediul bugetului european.


Sursă: www.mae.ro

Alina Stoicuţ

Alina Stoicuţ este studentă la Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti.

Related articles
0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment