INTERVIU Primul candidat admis la Facultatea de Drept în cadrul Universității din București, Teodora Șelaru

Ca urmare a publicării rezultatelor la concursul de admitere la Facultatea de Drept, în cadrul Universității din București, am fost bucuroși să stăm de vorbă cu Teodora Șelaru, campioana celor 100 de grile din acest an.

Bună, Teodora! Te afli în postura primului candidat admis la cea mai prestigioasă instituție de învățământ juridic superior din România. Spune-ne, te rog, care crezi că a fost secretului reușitei tale.

Nu ştiu dacă există un secret al reuşitei. Important este să munceşti pentru a-ţi îndeplini visurile şi cred că toţi ştiu asta. Deşi am învăţat foarte mult, nu am uitat să mă relaxez, să mă bucur de micile plăceri specifice adolescenţei. Pot spune că am îmbinat utilul cu plăcutul. De asemenea, succesul meu se datoreaza şi oamenilor care m-au îndrumat, m-au sprijinit. Indiferent de cât de puternică este o persoană, are nevoie de cineva care să îi ofere încredere şi care să îi spună că poate reuşi.

Ce anume te-a îndemnat să alegi o facultate de drept, în general, iar Facultatea de Drept a Universității din București, în special?

La întrebarea ,,Ce vrei să te faci cand vei fi mare?”, niciodată nu ştiam ce să răspund. La sfârşitul clasei a X-a, am decis să descopăr ce mi-ar putea plăcea. Mi-am creat o imagine clară asupra viitorului meu atunci când am participat la un proces. Am fost fascinată de rolul avocatului, al procurorului, al judecătorului. Am observat reacţiile celor din sală, ale inculpaţilor şi ale apropiaţilor celor judecaţi. Mi-am dat seama că o profesie in domeniul juridic te apropie de oameni, te face să îi descoperi. Oamenii pot fi buni sau răi, sensibili sau puternici, iar eu vreau să fiu aproape de ei, indiferent de cum se prezintă.

În ceea ce priveşte opţiunea mea pentru Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, am fost ghidată de rezultatele excepţionale obţinute de-a lungul timpului de către studenţi, de renumele acestei facultăţi.

Am fost fascinată de rolul avocatului, al procurorului, al judecătorului.

Există ceva ce ai schimba la examenul de admitere? Există ceva ce ai schimba la examenul de admitere?

Nu aş schimba nimic. Anul acesta, examenul de admitere a fost pe placul meu, deoarece au fost mai multe probleme la economie. Nu am niciun motiv pentru a mă plânge.

Pe lângă disciplinele specifice admiterii, ce materii/cunoștințe consideri că ar trebui să stăpânească un student la drept, respectiv, un viitor jurist?

În opinia mea, un student la Drept trebuie să aibă cunoştinţe vaste, demne de facultatea pe care o urmează. El nu se limitează la gramatică şi economie, ci acumuleaza informaţii din diverse domenii(ştiinţă, artă, istorie).

Un (viitor) jurist trebuie să gândească logic şi să facă diverse conexiuni, să înţeleagă lumea, relţiile din societate.

Cu riscul de a pune o întrebare al cărei răspuns poate fi doar unul ideal, ce așteptări ai de la Facultatea de Drept, Universitatea din București?

Cred că voi avea profesori de excepţie, de la care voi învăţa multe, colegi ambiţioşi, dar care nu vor uita însemnătatea prieteniei. Sper că voi păşi cu mult drag în clădirea Facultăţii de Drept şi că îmi vor plăcea materiile pe care le voi studia.

Continuând în aceeași notă, ce crezi că trebuie să realizeze un jurist, mai departe de ceea ce ține de sfera dosarelor? Care crezi că este menirea lui?

Juriştii trebuie să fie conştienţi că acţiunile lor pot schimba destine. Este necesar ca ei să fie mereu în slujba Dreptăţii, să fie dispuşi să asculte fiecare individ în parte. Au nevoie de răbdare, de puterea de a înţelege fiecare problemă şi de dorinţa de a schimba ceva, dacă nu pentru întreaga societate, măcar pentru un singur om.

Juriştii trebuie să fie conştienţi că acţiunile lor pot schimba destine.

Ce profesie juridică dorești să urmezi? Iar, dacă această perspectivă nu reprezintă opțiunea ta, atunci unde te vezi după terminarea facultății?

Cel mai mult mă atrage profesia de avocat. Nu exclud celelalte profesii din domeniul juridic. Îmi voi da seama pe parcursul anilor de facultate ce mi se potriveşte.

Dacă nu ai fi ales să urmezi dreptul, spre ce anume te-ai fi îndreptat?

Am început să învăţ pentru admitere cu deviza: ,,Drept sau nimic altceva!”. Nu m-aş fi văzut dând admitere  la o altă facultate. Nu am putut să conturez un mediu diferit pentru mine. A fost unica mea opţiune.

Un gând pentru colegii de an?

Le doresc să aibă parte de o vară frumoasă. După tot efortul, merită o vacanţă pe măsură. Sper că, în ciuda competiţiei dintre noi, ne vom ajuta, pentru a avea cele mai bune rezultate. Trebuie să ne ridicăm la înălţimea aşteptărilor, să demonstrăm că merităm să fim studenţi ai Facultăţii de Drept din Bucureşti.

Mult succes, Teodora!

Related articles
0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment