Un vot de încredere din partea Canadei

La data de 10 octombrie 2014, ministrul canadian al cet─â┼úeniei ┼či imigra┼úiei, Chris Alexander, a anun┼úat m─âsura includerii Rom├óniei pe lista ┼ó─ârilor de Origine Desemnate (Designated Countries of Origin), fapt considerat un pas important ├«n sensul elimin─ârii vizelor pentru rom├ónii care c─âl─âtoresc ├«n Canada.

„Lista ╚Ü─ârilor de Origine Desemnate” constituie un concept elaborat de autorit─â┼úile canadiene ├«n scopul prevenirii eventualelor abuzuri la adresa sistemului de imigrare ┼či azil al Canadei. Astfel, ┼ú─ârile incluse ├«n aceast─â list─â sunt considerate ┼ú─âri democratice sigure ce respect─â drepturile omului ┼či ├«i ofer─â protec┼úie acestuia, negener├ónd fluxuri de solicitan┼úi de azil sau refugia┼úi. Al─âturi de Rom├ónia se mai afl─â pe aceast─â list─â ├«nc─â patru state europene ÔÇô Andorra, Lichtenstein, Monaco ┼či San Marino.

┼×i mai important este faptul c─â aceast─â m─âsur─â echivaleaz─â cu un vot de ├«ncredere acordat statului rom├ón pe plan interna┼úional gra┼úie diploma┼úiei rom├óne ce a purtat un „dialog politic constant ┼či de substan┼ú─â cu autorit─â┼úile canadiene ├«n vederea ├«nregistr─ârii unui avans ├«n dosarul vizelor, at├ót la nivel de lucru, c├ót ┼či politic”, potrivit MAE. Acesta din urm─â ├«┼či arat─â „disponibilitatea deplin─â pentru continuarea dialogului politic ┼či a cooper─ârii apropiate pe acest dosar pentru ca, ├«n cel mai scurt timp posibil, cet─â┼úenii rom├óni s─â beneficieze de tratament egal ├«n materie de vize cu cet─â┼úenii statelor membre UE”.

├Än momentul de fa┼ú─â, condi┼úiile pentru primirea vizei necesare pentru a c─âl─âtori ├«n Canada nu sunt cele mai favorabile, ob┼úinerea vizei fiind un proces complex ┼či costisitor. Menirea dosarului de viz─â este, ├«n principiu, aceea de a demonstra c─â solicitantul nu va r─âm├óne ├«n Canada peste limita de timp stabilit─â, dar ┼či c─â dispune de resursele materiale necesare pentru a-┼či permite ┼čederea ├«n aceast─â ┼úar─â. Cu toate acestea, autorit─â┼úile rom├óne coopereaz─â cu cele canadiene ├«n sensul simplific─ârii procesului de ob┼úinere a vizei, sper├óndu-se ca, ├«n cele din urm─â, aceasta s─â nu mai fie necesar─â pentru ca cet─â┼úenii rom├óni s─â poat─â c─âl─âtori ├«n ÔÇť┼úara frunzei de ar┼úarÔÇŁ.


Mai multe informatii pe www.mae.ro

Andrei Popovici

Andrei este co-fondator al proiectului 'ABC Juridic' si student al Facultatii de Drept - Universitatea din Bucuresti

Related articles