Ziua Europeană a Avocaților

Uniunea Națională a Barourilor din România organizează în zilele de 10-11 decembrie 2015, cu ocazia Zilei Europene a Avocaților (10 decembrie), o serie de conferințe având ca temă centrală „Libertatea de exprimare”, propusă de Consiliul Barourilor Europene.

Tema aleasă pentru acest eveniment nu este întâmplătoare având în vedere evenimentele marcante cotidiene petrecute în ultima perioadă de timp, și anume regretatul atac asupra redacției Charlie Hebdo din Paris, dar și o hotărâre istorică pronunțată de Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului la data de 23 aprilie 2015 în cazul Morice contra Franței.

Hotărârea statuează importanța libertății de exprimare în presă a avocatului pentru apărarea drepturilor fundamentale ale clientului său și, de asemenea, evidențiază rolul acestuia de a contribui în justiție prin dezbateri de interes public chiar și în presă.

CCBE.EU

Olivier Morice, avocatul soției judecătorului Borrel, rămasă vaduvă, fusese condamnat în anul 2008 la 4000 de euro amendă pentru că publicase în ziarul „Le Monde” afirmații care puneau la îndoială imparțialitatea a doi judecători. Aceștia erau acuzați în acel articol de complicitate cu justiția djibutiană pentru că favorizau teoria sinuciderii judecătorului Borrel, teorie ce a fost mai apoi demontată.

Azi, în data de 11 decembrie 2015, vor avea loc dezbateri și conferințe, susținute în Sala de festivități a Tribunalului București, în intervalul orar 9-14, pe această temă, fiind invitați, alături de avocați, atât reprezentanți ai instanțelor și parchetelor, cât și cadre universitare.

Barourile înseși vor organiza evenimente pentru a celebra Ziua Europeană a Avocaților, iar Uniunea Națională a Barourilor din România a anunțat că va publica pe pagina de internet articole și interviuri trimise de către avocați despre importanța libertății de exprimare.

Related articles
0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!