Ziua Europeană a Limbilor pe 26 septembrie
Cu ocazia Zilei Europene a Limbilor, o serie de evenimente sunt organizate în toată Europa, dar și în afara ei: manifestări pentru și cu copii, emisiuni radio și de televiziune, cursuri de limbi, conferințe etc. Autoritățile naționale împreună cu diverși parteneri, în special școlile, pot să decidă cu privire la natura activităților pe care doresc să le organizeze. Consiliul Europei a invitat statele membre să numească un „Punct de Contact Național” pentru a coordona acest eveniment la nivel național și pentru a disemina materialul de promovare pus la dispoziție de Consiliul Europei.
Cei 800 de milioane de locuitori din 47 de State membre ale Consiliului Europei sunt invitați să învețe mai multe limbi, la orice vârstă, atât la școală, cât și în afara ei. Convins că diversitatea lingvistică reprezintă cheia unei mai bune comunicări interculturale și că este unul din elementele principale ale bogatului patrimoniu cultural al continentului, Consiliul Europei încurajează plurilingvismul în Europa.
Ştiați că …
- Planeta noastră numără mai mult de 7 miliarde de locuitori care vorbesc între 6 000 și 7 000 de limbi diferite; sunt repartizați în 189 de state independente.
- Există în jur de 225 de limbi indigene în Europa – aproximativ 3% din totalul mondial.
- Majoritatea limbilor lumii sunt vorbite în Asia și în Africa.
- Mai mult de jumătate din populația mondială este bilingvă într- un anumit grad și un mare număr de indivizi sunt plurilingvi, adică vorbesc două limbi sau mai mult.
- In viața de zi cu zi, Europenii întâlnesc un număr crescut de limbi străine. Trebuie deci să încurajăm cetățenii europeni să aibă un mai mare interes pentru limbi străine.
Mai multe informatii gasiti pe eclm.at.
No Comments Yet!
You can be first to comment this post!