Ziua NATO în România

Astăzi, 5 aprilie 2015, se serbează “Ziua NATO în România.”

În anul 2002, în cadrul reuniunii la vârf NATO de la Praga, delegația României a primit invitația de aderare a țării noastre la Alianța Nord-Atlantică, moment ce a marcat inițierea procesului de negociere. Ulterior, pe data de 29 martie 2004, a avut loc depunerea instrumentelor de ratificare de către ţara noastră la Departamentul de Stat American, urmând ca pe 2 aprilie 2004 să se desfăşoare, în cadrul reuniunii ministeriale Aliate, ceremonia arborării drapelului României la Cartierul General al NATO.

Aderarea României la NATO este considerată ca fiind un moment marcant în istoria ţării noastre, semnificând realizarea unui deziderat major de politică externă, care a beneficiat de întreg sprijinul societății românești. Încă din momentul aderării, România a luat parte la  misiunile și operațiile Aliate și a contribuit la elaborarea politicilor NATO, conturându-și totodată un profil aparte în cadrul Alianței.

Pentru anul curent, România și-a propus întărirea solidarității Aliate, consolidarea relației transatlantice, precum și promovarea valorilor euro-atlantice în scopul asigurării unui mediu de securitate stabil și predictibil. Având însă în vedere situația de securitate la nivel internațional și mai ales pe cea din vecinătatea estică și sudică a Alianței, se impune ca NATO să se concentreze asupra dezvoltării sarcinii sale originare și anume apărarea colectivă.

În baza Legii 390/2004, începând cu anul 2005, “Ziua NATO în România” se celebrează în prima duminică a lunii aprilie.

 

Related articles