24 ianuarie 1859: Mica Unire

În urmă cu 164 de ani, la 24 ianuarie 1859, Adunarea Electivă Țării Românești reunită la București îl alegea domnitor, cu unanimitate de voturi, pe Alexandru Ioan Cuza. Cu puțin timp înainte, la 5 ianuarie, Adunarea Electivă de la Iași îl desemnase, tot în unanimitate, domnitor al Moldovei. Se realiza, astfel, unirea efectivă a celor două Principate Române. În proclamația adresată națiunii, Alexandru Ioan Cuza spunea: „Unirea este îndeplinită. Naționalitatea română este întemeiată. Alesul vostru vă dă astăzi o singură Românie”.   

Unirea a fost posibilă datorită eforturilor conjugate ale oamenilor politici ai vremii care au reușit să valorifice, cu inteligență și spirit diplomatic, un context politic internațional favorabil, având ca sprijin dorința de unitate și solidaritate manifestată de populația din Moldova și Țara Românească.

Unirea Moldovei și Țării Românești a însemnat un pas important spre consolidarea conștiinței naționale, a cărei scânteie fusese aprinsă de unirea celor trei principate române – Valahia, Transilvania și Moldova – înfăptuită de Mihai Viteazul în 1600 și a culminat cu Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Unirea Principatelor Române reprezintă o pagină importantă de istorie.

ABC Juridic

ABC Juridic a luat naştere din dorinţa de a construi perspective pentru viitorii specialişti în domeniul juridic.

Related articles
0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment