Codex-ul Constitutional – Constitutiile statelor membre ale Uniunii Europene

Codex-ului constituțional – Constituțiile statelor membre ale Uniunii Europene -, lucrare realizată de Ministerul Justiției în parteneriat cu Centrul de Drept Constituțional și Instituții Politice (CDCIP) din cadrul Facultății de Drept a Universității București, a fost lansat miercuri 1 iulie 2015. Lansarea organizată de Ministerul Justiției și Facultatea de Drept s-a bucurat de prezența unor personalități marcante din autoritățile publice reprezentative în statul democratic – Parlament, Guvern, Curtea Constituțională, Consiliul Superior al Magistraturii – mass media și mediul academic.

Proiectul, finanțat de Banca Mondială, a presupus traducerea în limba română a celor 27 de constituții ale statelor membre UE și tipărirea unui Codex ce cuprinde textele constituționale respective, alături de prezentări ale acestora.

Acest proiect este unic la nivelul Uniunii Europene, fiind prima dată când un stat membru realizează un Codex care să cuprindă atât constituțiile traduse în limba naţională, cât și scurte prezentări ale acestora.[1]

Codex-ul poate fi accesat online pe site-ul ministerului Justiției – www.codex.just.ro

codex3

Informațiile pot fi accesate și prin intermediul aplicației pentru telefoanele inteligente cu sisteme de operare Android (click aici pentru descarcăre) și iOS (în curs de aprobare ca aplicație AppStore).

„Este, din punctul meu de vedere, o altă modalitate prin care încercăm să creștem gradul de educație juridică în rândul cetățenilor, pentru că un cetățean informat, care își cunoaște drepturile și obligațiile, va fi mult mai responsabil, mult mai interesat de bunul mers al instituțiilor, dar și mult mai implicat în dezbaterile publice. Pentru Ministerul Justiției este o noutate, fiind pentru prima dată când lansăm o aplicație cu conținut juridic dedicată telefoanelor inteligente, dar încercăm astfel să transmitem aceste informații către cât mai multe persoane, ” a declarat ministrul justiței, Robert Cazanciuc.

_________________________________________________

[1] http://codex.just.ro/CuvantInainte

Lucian Ungureanu

Lucian este co-fondator al proiectului "ABC Juridic" si student al Facultatii de Drept - Universitatea din Bucuresti.

Related articles
0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment