Comemorarea tragediei de la 11 septembrie

Statele Unite comemorează astăzi victimele atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001, moment ce a marcat puternic istoria recentă. În acea tragedie și-au pierdut viața aproximativ 3000 de persoane, fiind astfel cele mai sângeroase acte teroriste comise în istoria Statelor Unite.

Printre numeroasele mesaje de solidaritate, s-a numărat şi cel al ministrului român de externe, Bogdan Aurescu, care i-a transmis omologului său american, John Kerry că România este “alături de poporul american în comemorarea celor căzuţi şi omagierea eroilor unuia dintre cele mai negre momente ale istoriei recente” și că “tragedia fără sens suferită de poporul american a apropiat şi mai mult naţiunile noastre şi a dat o nouă semnificaţie relaţiei între România şi Statele Unite ale Americii”.

Astăzi, la 14 ani distanță și în contextul geo-politic şi social actual, este cu atât mai evident că între oameni sau între state, trebuie tot timpul să prevaleze vocea rațiunii şi dialogul, pentru reglarea oricăror dispute, iar diplomația trebuie să fie principala “armă” a viitorului. Fiecare viață de om pierdută în conflicte și în oricare alte astfel de împrejurări este o înfrangere a idealului de bine, de pace, spre care trebuie să tindă omenirea. În ciuda tot mai numeroaselor conflicte apărute în ultimii ani, statele trebuie să continue şi chiar să intensifice dialogul, pentru a putea evita greșelile făcute anterior, ce s-au soldat cu numeroase victime. Întreaga lume are în continuare de lucrat la acest capitol, dar se poate afirma cu tărie că doar prin rațiune şi transpunerea acesteia în dialogurile diplmatice, putem crea o lume mai bună pentru a o lăsa urmașilor noștri.

Related articles
0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!