Comunicat de presă: Ințelegerea privind vizele de lungă ședere parafată de România și Republica Coreea

În perioada 16-18 martie 2015, Carmen Burlacu, Secretarul de stat pentru Afaceri Globale al României, a efectuat o vizită oficială în Republica Coreea, vizită ce a avut loc în contextul aniversării a 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două state.

Vizita a avut drept rezultat parafarea textului unei înțelegeri prin care acordul bilateral în materie de vize va fi modificat în sensul că oamenii de afaceri ai celor două țări vor fi exceptați de la obligativitatea vizelor de lungă ședere. Potrivit unui comunicat de presă remis de către Ministerul Afacerilor Externe , măsura urmează să intre în vigoare după semnarea noii înțelegeri și îndeplinirii procedurilor interne de ratificare.

De asemenea, se cuvine menționat și faptul că oficialul român a participat la cea de-a 8-a rundă de consultări politice dintre România și Republica Coreea și a avut o întrevedere cu președintele Comitetului de Politică Externă a Adunării Naționale, Na Kyung-won. În plus, dialogul purtat între Carmen Burlacu și Cho Taeyoung, primul adjunct al ministrului sud-coreean de externe, a vizat aspecte esențiale ale relațiilor stabilite între cele două state, printre care pot fi amintite intensificarea dialogului politic, posibilitatea organizării de contacte politice la nivel înalt între România și Republica Coreea, precum și dezvoltarea cooperării pe diferite planuri, cum ar fi cel cultural, educațional și al schimburilor interumane. Un alt aspect esențial al discuției s-a axat pe necesitatea de a impulsiona  cooperarea economică dintre cele două state prin acțiuni concrete, cum ar fi Comitetul Mixt pentru Cooperare Industrială, care se va desfășura la Seul în luna mai a anului curent.

Nici problemele internaționale de actualitate nu au fost neglijate, astfel încât cei doi oficiali au dezbătut chestiuni referitoare la criza din Ucraina, situația din peninsula coreeană, dar și cooperarea în cadrul Uniunii Europene și ONU.

 

Related articles