Primul cimitir al militarilor căzuți în luptă la Stalingrad, inaugurat în Rusia

Primul cimitir construit în memoria militarilor români care și-au dat viața în bătălia de la Stalingrad, a fost inaugurat ieri, în localitatea Rossoșka din regiunea Volvograd. Secretarul de stat pentru afaceri strategice, Daniel Ioniță, a participat, alături de alți oficiali români, la ceremonia oficială de inaugurare. Manifestarea a fost organizată de către Ambasada României în Federaţia Rusă, în colaborare cu autorităţile centrale şi locale ruse şi cu Asociaţia „Voennîe Memorialî”, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Data inaugurării nu a fost aleasă întâmplător. Ieri, 25 octombrie, a fost sărbătorită Ziua Armatei României și s-au celebrat 70 de ani de la sfârșitul cele de-a doua conflagrații mondiale în anul în curs. ”Ceremonia oficială a inclus dezvelirea plăcii comemorative centrale de către reprezentanții delegației române și autorităților locale ruse, un serviciu religios oficiat de către un sobor de preoți condus de Varlaam Ploieșteanul — Episcop-vicar patriarhal, depunerea în locul de veci a sicrielor eroilor români și acoperirea lor simbolică cu pământ adus din locurile istorice reprezentative ale României, precum și depunerea unor coroane de flori din partea delegațiilor Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării Naționale și a reprezentanților altor structuri guvernamentale și neguvernamentale din România și Federația Rusă”, se arată într-un comunicat transmis de MAE.

Cimitirul, finanțat de Guvernul României

Secretarul de stat Daniel Ioniță a accentuat semnificația realizării primului cimitir militar românesc în Federația Rusă și a vorbit despre sacrificiul militarilor români în cursul celei de-a doua conflagrații mondiale. De asemenea, secretarul de stat a evidențiat buna colaborare româno-rusă în aplicarea Acordului interguvernamental privind protejarea reciprocă a mormintelor de război și dorește continuarea acesteia, pentru cinstirea memoriei militarilor căzuți pe teritoriile celor două țări.

Decizia de a construi acest cimitir a fost luată în urma vizitei ministrului român al afacerilor externe la Moscova, la 9 iulie 2013. Atunci, autoritățile Federației Ruse au exprimat deschidere pentru realizarea primului cimitir centralizator românesc situat în Complexul Comemorativ Rossoșka. Finanțarea lucrărilor pentru amenajarea cimitirului militarilor a fost realizată de către Guvernul României, reprezintă un act reparator față de memoria militarilor români căzuți la Stalingrad în timpul celui De-al Doilea Război Mondial. Totodată, România s-a alăturat grupului unor state precum Germania, Ungaria, Italia, Finlanda și Japonia, care au amenajat sau reconstruit în Federația Rusă cimitire de război.

Alexandra Drăguţ

Alexandra Drăguţ este studentă la Jurnalism, FŞSU, ULBS , Departamentul de Jurnalism, Comunicare si Relatii Publice

Related articles
0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment