Consiliul aprobă un împrumut de 1.8 miliarde de euro pentru Ucraina

Continuând linia împrumuturilor către Ucraina, Consiliul a aprobat astăzi o nouă limită de creditare către statul est-european, în valoare de maximum 1.8 miliarde de euro. Suma de bani urmează a fi acordată pentru a sprijini stabilizarea economică a țării și pentru a echilibra balanța de plăți deficitară rezultată în urma războiului din estul statului.

Asistența financiară se va derula pe o perioadă de 30 de luni și urmează a fi eliberată în 3 tranșe cu o maturitate maximă a creditului de maximum 15 ani. Sumele de bani vor fi eliberate în baza unui memorandum de înțelegere între Comisia Europeană și Ucraina în care vor fi prevăzute obiectivele economice pe care statul va trebui să le îndeplinească, fiind vorba în principiu de implementarea unor reforme structurale.

Sumei de 1.8 miliarde de euro i vor adăuga cele 1.6 miliarde de euro asupra cărora s-a decis în prealabil în 2010 și 2014, drept consecință a cererii suplimentare venite din partea Ucrainei ca urmare a înrăutățirii situației sale economice.

Sursa: http://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2015/03/31-macro-financial-assistance-ukraine/

Dan N. Munteanu

Dan N. Munteanu este student la Facultatea de Drept a Universității din București. Principala sa preocupare este dreptul civil.

Related articles