Contractul de joc

Referindu-ne la contractul de joc ┼či la cel de prinsoare, ar trebui s─â men┼úion─âm prevederile art. 1173 alin. (2) care prev─âd c─â ÔÇťeste aleatoriu contractul care, prin natura lui sau prin voin┼úa p─âr┼úilor, ofer─â cel pu┼úin uneia dintre p─âr┼úi ┼čansa unui c├ó┼čtig ┼či o expune totodat─â la riscul unei pierderi, ce depind de un eveniment viitor ┼či incert.ÔÇŁ Pentru ├«nceput, consider c─â trebuie s─â facem referire la cele dou─â tipuri de contracte pentru a cunoa┼čte semnifica┼úia lor ┼či modul lor de ├«ncheiere. ┼óin├ónd cont de rolul p─âr┼úilor ├«n realizarea evenimentului, se cuvine s─â ├«ncepem prin prezentarea diferen┼úelor ├«ntre contractul de joc ┼či cel de prinsoare: ├«n ceea ce prive┼čte contractul de joc, acesta se ├«ncheie atunci c├ónd ambele p─âr┼úi au un rol activ ├«n privin┼úa evenimentului, ├«n sensul c─â una dintre ele va influen┼úa producerea lui ┼či va c─âp─âta apoi calitatea de creditor, put├ónd cere celeilalte p─âr┼úi presta┼úia la care aceasta din urm─â s-a obligat. Consider─âm c─â suntem ├«n situa┼úia prinsorii atunci c├ónd producerea evenimentului nu depinde de p─âr┼úi, de voin┼úa sau de ac┼úiunile lor.
Pentru a încheierea unor astfel de contracte, părţile trebuie să respecte condiţiile de valabilitate precum:
– consim┼ú─âm├óntul s─â fie valabil exprimat
– s─â aib─â capacitatea de a contracta
– obiectul contractului s─â fie ├«n circuitul civil, s─â fie, posibil, determinat sau cel pu┼úin determinabil, s─â prezinte interes pentru creditor ┼či s─â constea ├«n ac┼úiunea sau inac┼úiunea p─âr┼úilor
– cauza contractului s─â existe, s─â fie licit─â ┼či moral─â

Din punct de vedere juridic, contractul de joc ┼či cel de prinsoare se ├«ncadreaz─â ├«n categoria contractelor aleatorii, prin care p─âr┼úile se oblig─â reciproc la a pl─âti o sum─â de bani ├«n func┼úie de realizarea sau nerealizarea unui eveniment, realizare ce ┼úine de hazard pe de-o parte (jocul de poker) sau de abilit─â┼úile uneia dintre p─âr┼úi( capacit─â┼úi deosebite ├«n practicarea unui sport).
Trebuie f─âcut─â precizarea c─â aceste dou─â contracte sunt valide ┼či inatacabile din punct de vedere juridic, dar, dat fiind faptul c─â acestea sunt ├«ncheiate jocandi causa (din amuzament), ele sunt ineficace. ├Äns─â aceast─â ineficacitate nu trebuie s─â ne duc─â cu g├óndul la vreun tip de nulitate a actului. Contractele sunt valabile, dar dau na┼čtere la obliga┼úii civile imperfecte, iar p─âr┼úile nu pot cere executarea silit─â a obliga┼úiilor. Rezult─â astfel c─â pierz─âtorul unui pariu nu poate cere ├«n instan┼ú─â o sum─â de bani pe care a pl─âtit-o de bun─âvoie ┼či ├«n cuno┼čtin┼ú─â de cauz─â. Restituirea pl─â┼úii nedatorate se face numai ├«n cazul ├«n care c├ó┼čtig─âtorul pariului a comis o fraud─â, ori dac─â pierz─âtorul nu avea capacitate de exerci┼úiu sau avea capacitate de exerci┼úiu restr├óns─â.

├Än ipoteza ├«n care partea ce a c├ó┼čtigat pariul/ jocul (creditorul) ├«l ac┼úioneaz─â ├«n justi┼úie pe pierz─âtor (debitor) pentru executarea obliga┼úiei, debitorul poate invoca excep┼úia de joc pentru a opune creditorului lipsa efectelor obligatorii ┼či sanc┼úionatorii ale pierderii pariului/jocului. Cu toate acestea, exist─â drept la ac┼úiune ├«n justi┼úie, adic─â posibilitatea creditorului de a cere debitorului executarea obliga┼úiei de plat─â doar ├«n condi┼úiile ├«n care jocurile ┼či pariurile au fost permise de autoritatea competent─â.

O problem─â de drept foarte interesant─â ┼či care a constituit obiect de dezbatere ├«n doctrin─â a fost aceea dac─â o persoan─â care are statutul de codebitor, adic─â a pierdut un joc sau pariu ├«mpreun─â cu al┼úii, se poate ├«ndrepta cu o ac┼úiune ├«mpotriva acestora dac─â decide s─â pl─âteasc─â el ├«ntreaga datorie. R─âspunsul primit a fost negativ, ├«n sensul c─â acceptarea unei astfel de ac┼úiuni ├«n regres ar face ca obliga┼úia ce rezult─â dintr-un astfel de contract s─â se transforme din obliga┼úie civil─â imperfect─â, ├«n obliga┼úie civil─â perfect─â, ceea ce e contrar prevederilor legale.

Titus Gîrbea

Titus- Constantin G├«rbea este co-fondator al proiectului "ABC Juridic" ┼či student al Facult─â┼úii de Drept, Universitatea din Bucure┼čti.

Related articles