Drepturile pacienților în legislația Uniunii Europene

Carta Europeană a Drepturilor Pacienţilor cuprinde 14 drepturi fundamentale ale pacienţilor: dreptul la măsuri preventive, accesibilitate, informare corectă, consimţământul informat, alegere liberă, respectul intimităţii şi confidenţialitate, respect pentru timpul pacientului, respectarea standardelor de calitate, siguranţă, inovaţie, evitarea suferinţei şi durerii care nu sunt justificate, tratamentul personalizat, dreptul de a manifesta nemulţumirea, dreptul de a fi compensat

La nivelul Uniunii Europene, pacienții își regăsesc reglementate drepturile in Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, mai exact în articolele 24 „Drepturile copilului”, 26 „Integrarea persoanelor cu handicap”, 29 „Dreptul de acces la serviciile de plasament”, 34 „Securitatea socială și asistența socială”, precum și în articolul 35 care reglementează „Protecția sănătății”.

În data de 9 martie 2011, a fost adoptată Directiva Consilului European privind aplicarea drepturilor pacienților în cadrul asistenței medicale transfrontaliere. România va transpune directiva astfel încât pacienții români asigurați se vor putea trata în alte state membre ale Uniunii Europene. Potrivit Hotărârii adoptate de Guvern, persoanele asigurate în sistemul de asigurări obligatorii de sănătate din România, care se deplasează într-un alt stat membru al Uniunii Europene, pot beneficia de rambursarea contravalorii serviciilor medicale, a medicamentelor și dispozitivelor medicale în conformitate cu legislația statului în care se acordă asistența medicală.

Cu privire la adoptarea directivei, comisarul european, John Dalli, a declarat „Votul de astăzi marchează un important pas înainte pentru drepturile pacienților în Europa. Directiva clarifică drepturile cetățenilor de acces la tratament sigur și de bună calitate în întreaga UE și de rambursare a acestuia”. De asemenea, această directivă îi va ajuta pe pacienții care au nevoie de tratament de specialitate, de exemplu pe cei care solicită diagnostic sau tratament pentru o boală rară.

Articolul 4 al Directivei prevede ca statele care fac parte din Uniunea Europeană au obligația de a nu aduce atingere posibilității pacienților de a beneficia de asistență medicală transfrontalieră. In același articol, se precizează  ca statele membre rămân responsabile pentru furnizarea unei asistențe medicale sigure, de înaltă calitate, eficiente și suficiente din punct de vedere cantitativ cetățenilor de pe teritoriul lor. Cu toate acestea, transpunerea prezentei directive în legislația națională și aplicarea acesteia nu ar trebui să conducă la situația în care pacienții sunt încurajați să recurgă la un tratament în alt stat decât cel în care sunt afiliați. Astfel, pacienții au datoria de a încerca să își rezolve problemele de sănătate cu prioritate în țările ale căror cetățeni sunt, iar doar daca acestea nu dispun de tehnologia necesară pentru a le satisface nevoile să apeleze la serviciile altor state membre ale Uniunii Europene.

În perioada 13-15 mai 2013, la Dublin, s-a desfășurat “Săptămâna de sănătate”, a cărei temă a fost utilizarea tehnologiei pentru a revoluţiona furnizarea de servicii de asistenţă medicală şi pentru a îmbunătăţi rezultatele în beneficiul pacienţilor. Unul dintre cele mai importante evenimente din cadrul acestei Săptămâni a fost reuniunea retelei de e-sanatate . Aceasta a fost creată în 2012, în conformitate cu Directiva UE privind drepturile pacienţilor în cadrul asistenţei medicale transfrontaliere. Acest organism politic pune în contact autorităţile responsbaile cu e-sănătatea şi rolul său este de a facilita treptat interoperabilitatea sistemelor de e-sănătate.

Mirea Cristian

Mirea Cristian-Marian este student în anul III la Facultatea de Drept a Universității din București și membru al Asociației Studenților în Drept.

Related articles
0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment