Interviu cu Nicoleta-Margareta Țînț, președinta Curții de Apel Brașov

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă judecător Nicoleta-Margareta Țînț, pentru că ați acceptat să acordați acest un interviu. Vom vorbi despre candidatura pentru CSM și despre dumneavoastră. Sunteți președintele Curții de Apel Brașov. De ce vreți să plecați de la conducerea Curții? Vă schimbați traiectoria?

Eu vă mulțumesc pentru că mi-ați oferit ocazia de a răspunde unor întrebări despre mine și despre candidatura mea pentru Consiliul Superior al Magistraturii. Am încredere că aceste răspunsuri, ca și cele pe care le-am oferit colegilor cu ocazia întâlnirilor pe care le-am avut la sediile curților de apel, vor permite judecătorilor curților de apel să mă cunoască mai bine

Toată experiența pe care am dobândit-o ca judecător, în cei imediat 19 ani care au trecut de la absolvirea facultății, dublată de expertiza acumulată în funcțiile de conducere, îmi oferă oportunitatea de a cunoaște în detaliu exigențele impuse de exercitarea acestei nobile misiuni, precum și posibilitatea de a valorifica punctele tari și de a acționa pentru diminuarea ori înlăturarea celor slabe. Știu exact cum funcționează instanțele de judecată, ca mecanisme subtile, deseori neobservate, de lucru și de viață, după cum știu și criticile care se aduc acestui sistem.

Vine un moment în viață când fiecare om crede că poate și vrea să facă lucruri noi și să contribuie la îmbunătățirea celor existente. Modul în care m-am implicat în activitatea instanțelor de când sunt judecător și, mai cu seamă, de când sunt președintele Curții de Apel Brașov, succesele obținute, dar și zidurile de care m-am lovit adesea mă determină nu să vreau să plec de la conducerea Curții și nici să-mi schimb traiectoria, ci să-mi pun la dispoziție întreaga experiență, care, alături de buna mea credință, de determinarea cu care acționez, de implicarea permanentă și dorința continuă de perfecționare, să contribuie la crearea unui sistem judiciar performant, cu adevărat independent, imparțial, competent și accesibil. Evident că atingerea acestui scop va profita și Curții de Apel Brașov și mie personal, ca judecător sau președinte de instanță.

Puterea judecătorească din România este mobilul și ținta multor lupte și atacuri, presiuni scăpate adesea de sub controlul rațiunii. Vedem des la televizor, în media, în general, persoane din viața publică, formatori de opinie care isterizează actul de justiție și bombardează haotic tot ce ține de Justiție. Mulți confundă (uneori deliberat) justiția cu Ministerul Public, judecătorii cu procurorii, accentuând starea de confuzie din percepția publică. Cred că este necesară o restabilire a echilibrului, o înțelegere corectă a locului și rolului Justiției într-o societate democratică. Iar Consiliul trebuie să-și asume schimbările necesare în acest scop, dat fiind rolul său constituțional, de garant al independenței justiției.

Iată câteva motive pentru care m-am hotărât să candidez. Un altul, hotărâtor, a fost acela al îndemnurilor numeroase ale colegilor, mulți dintre ei fiind pentru mine adevărate modele de comportament și conduită.

Alina Matei: Curtea de Apel Brașov, în ultimii 12 ani, și-a trimis președinții/vicepreședinții în CSM: doamna Angela Hărăstășanu și domnul Alexandru Șerban (vicepreședinte), fiecare cu viziunea lui, însă. Vă obligă și mai mult cele două mandate?

Nicoleta-Margareta Țînț: Vrând-nevrând, un anumit istoric de reprezentare obligă pe candidatul ulterior. Personal, apreciez activitatea celor doi colegi ai mei. Știu foarte bine motivele pentru care au fost apreciați sau, uneori, au fost criticați de judecători. Respectul pe care îl port celor doi mă obligă și mai mult, iar responsabilitatea pe care mi-o asum față de toți colegii mei prin această candidatură impune și receptivitatea mea față de potențiale critici. Fiecare om își pune în mod sigur amprenta personală asupra activității instituției pentru care lucrează, întrucât are propriile convingeri și idei, precum și personalitatea sa proprie, care îl individualizează, dar, în același timp, îl și deosebește de ceilalți.

Alina Matei: Candidatura dumneavoastră la CSM are un sens în mod sigur, dar caut să aflu cât sens doriți să dați dumneavoastră acestei candidaturi.

Nicoleta-Margareta Țînț: Sensul pe care vreau să îl dau nu poate fi unilateral. Justiția are multe obiective în sensul normelor constituționale. De fapt, dacă nu se înțelege corect sensul prevederilor din Constituție privind Justiția, atunci democrația nu poate să funcționeze corect. Cele trei puteri în stat sunt cea Legislativă, cea Executivă și cea Judecătorească. Potrivit art. 126 alin. (1) din Constituție „Justiția se realizează prin Înalta Curte de Casație și Justiție și prin celelalte instanțe judecătorești stabilite de lege”. Legea prevede, alături de Înalta Curte de Casație și Justiție, curțile de apel, tribunalele, tribunalele specializate, judecătoriile și instanțele militare. Este limpede că numai acestea, cu judecătorii care activează la fiecare dintre ele, pot să înfăptuiască justiția, să judece litigiile și să aplice legea în fiecare caz în parte, cu forță obligatorie pentru toți cei implicați. Și să nu uităm că, potrivit art. 133 alin. (1) din Constituție, „Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenței justiției”. În corelare cu ce am spus anterior, Consiliul Superior al Magistraturii are preponderent rolul de a asigura independența judecătorilor și, implicit, desfășurarea nestingherită, în limitele legii, a activității acestora.

Puteti citi interviul integral pe juridice.ro

ABC Juridic

ABC Juridic a luat naştere din dorinţa de a construi perspective pentru viitorii specialişti în domeniul juridic.

Related articles
0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment