Ioana Macar – Primul candidat admis la Facultatea de Drept în cadrul Universităţii Bucureşti
În urma examenului de admitere la Facultatea de Drept a Universitaţii Bucureşti din anul 2016, am avut placerea de a vorbi cu Ioana, una dintre susţinatorii acestui examen riguros, dar şi cea care a reuşit performanţa de a se clasa pe primul loc.
În primul rând , care este secretul extraordinarei tale reușite de a obține primul loc la concursul de adimitere al Facultății de Drept din cadrul Universității din București? Te așteptai la acest rezultat sau, cel puțin, la unul asemănător?
Aș vrea să încep prin a preciza că scopul meu a fost de a obține unul dintre locurile bugetate, iar rezultatul admiterii a fost unul care, spre surprinderea mea, a reușit să îmi întreacă așteptările. Un rol deosebit au avut profesorii care m-au pregătit, cărora le mulțumesc și pe care îi apreciez pentru ambiția și încurajările transmise. De asemenea, înainte de a începe propriu-zis studiul pentru admitere, i-am ascultat cu atenție pe cei care trecuseră deja prin această experiență, încercând să adaptez sfaturile primite propriului stil de învățare. Consider că secretul constă în stabilirea unui program de studiu constant, fără a neglija însă activitățile extrașcolare și pe cele recreative. Astfel, este foarte important să valorifici la maximum timpul alocat studiului, contând, bineînțeles, calitatea și nu atât de mult cantitatea. Ceea ce am simțit că, într-adevăr, m-a ajutat a fost felul în care matematica mi-a structurat gândirea, fiind una dintre pasiunile mele pe parcursul anilor de studiu. Prin urmare, aceasta m-a ajutat să învăț cât mai logic, creând conexiuni între noțiuni, ceea ce a constituit baza succesului avut la acest examen.
Este foarte important să valorifici la maximum timpul alocat studiului, contând, bineînțeles, calitatea și nu atât de mult cantitatea
Ce te-a determinat să alegi să urmezi Facultatea de Drept și când ai decis că această facultate este cea care ți se potrivește? Au avut și parinții vreo pondere în această alegere?
Încă din școala generală, Facultatea de Drept a fost una dintre opțiunile mele, însă mi-am însușit această alegere abia în ultimii doi ani de liceu. Dacă, inițial, am oscilat între studiul matematicii sau al istoriei, varianta de a fi studentă la Drept a corespuns cel mai bine cu așteptările avute. Astfel, am considerat că îmi oferă oportunitatea de a fi la curent cu orice schimbare, de a fi mereu în contact cu oamenii și de a încerca să tind spre acel ideal de moralitate în viața sociala, care este dreptatea. Părinții mi-au susținut decizia și m-au încurajat continuu.
Având în vedere experiența ta pregătitoare pentru admitere, ce le-ai recomanda celor care vor susține examenul anul viitor?
Celor care vor susține examenul anul viitor le recomand să fie conștiincioși și să învețe, pe cât posibil, logic, și nu mecanic. De asemenea, este important să încerce să diversifice metodele de învățare, pentru a evita intrarea în rutină. Spre exemplu, îi îndemn să-și valorifice creativitatea, să compună poezii cu cuvintele nou învățate sau să adapteze unor situații practice, comune, teoria din manualele de economie.
Care este opinia ta referitoare la legătura dintre cunoștințele acumulate în domeniul gramaticii și al economiei și aplicabilitatea lor în viața de student la Drept și, mai târziu, în cea de jurist?
În opinia mea, atât ca student la Drept, cât și ca jurist, trebuie să fii capabil să te exprimi corect și coerent, iar rigurozitatea examenului de gramatică asigură formarea unor tineri dornici de a-i conferi limbii române respectul meritat. De asemenea, cunoștințele dobândite prin studiul economiei permit o mai bună ancorare în realitate, constituind baza înțelegerii mecanismelor lumii în care trăim. Astfel, chiar dacă rezolvarea unui subiect de admitere presupune o pregătire teoretică consistentă, cunoștințele dobândite vor fi de folos dacă ni le vom însuși corespunzător
Celor care vor susține examenul anul viitor le recomand să fie conștiincioși și să învețe, pe cât posibil, logic, și nu mecanic.
Mulți candidați se gândesc și la o a doua sau chiar a treia opțiune ca plan de rezervă. Care a fost planul tău de back-up?
Planul meu de rezervă a fost înscrierea la Facultatea de Drept din Iași, ținând cont de calitatea învățământului ieșean, dar și de faptul că mi s-a permis admiterea ca olimpic.
Care sunt așteptările tale de la primul an la Drept?
Sunt conștientă că primul an la Drept nu va fi unul ușor, dar sunt încrezătoare în felul în care profesorii vor reuși să facă din studiu o plăcere, iar din materiile studiate la Drept, o pasiune. Sper că așteptările îmi vor fi întrecute, însă depinde foarte mult de felul în care mă voi raporta la provocările anului I.
Cum crezi că va fi viața ta de student și cum te aștepți să faci față provocărilor ei?
Îmi doresc să fiu un student cât mai activ, să mă implic în cât mai multe activități, pentru a valorifica la maximum anii dedicați formării mele profesionale. De asemenea, pentru a nu mă limita la dezvoltarea profesională, sper ca în anii studenției să aloc suficient timp activităților culturale, sportive, lecturii și prieteniilor. Mă aștept să fac față, ca întotdeauna, cu zâmbetul pe buze.
Ai schimba ceva în pregătirea teoretică și, de ce nu, practică a elevilor pe parcursul celor 12 ani de școală?
Chiar dacă sunt mulțumită de pregătirea din cei 12 ani de școală, sunt de părere că mereu este loc de mai bine, iar o abordare practică a materiilor studiate ar fi de dorit. Resimt unele lipsuri din această cauză și mi-aș dori ca generațiile următoare să studieze într-un sistem de învățământ bine organizat.
Ce profesie juridică dorești să urmezi? Care sunt perspectivele tale după absolvirea facultății?
Ar fi prematur să precizez ce profesie juridică mi-aș dori să urmez, deoarece nu m-am familiarizat încă cu domeniul și nu pot spune cu exactitate ce mi s-ar potrivi. Cu toate acestea, deseori m-am gândit la posibilitatea de a ajunge judecător, iar urmatorii ani mă vor clarifica în această privință.
Un gând pentru colegii de an?
Pentru început, le doresc viitorilor colegi să se bucure de binemeritata vacanță, pentru a ne reîntâlni în octombrie cu forțe proaspete. În următorii patru ani, sper să avem parte de realizări atât pe plan personal, cât și profesional, iar dacă generațiile anterioare ne-au predat acum ștafeta, nu putem decât să încercăm să ridicăm ștacheta!
No Comments Yet!
You can be first to comment this post!