Performanță românească pe culmi coreene – din categoria ”Confesiunile profesorului Jeong O Park”
În urmă cu puțin timp, echipa ABCJuridic a avut plăcerea de a conversa cu domnul profesor Jeong O Park, în cadrul unui interviu acordat de acesta. Ca o scurtă recapitulare, vorbim despre șeful departamentului de limbi și civilizații est-europene, specialist în civilizație românească, la Universitatea Hankuk din Coreea de Sud, omul care a reușit, pornind de la o nevinovată pasiune față de cultura și civilizația românească, să creeze și să mențină o strânsă legătură între statul român și cel coreean. (mai multe detalii veți găsi în interviul acordat ).
Astăzi, domnul profesor ne demonstrează, o dată în plus, că diferențele de cultură, limbă, tradiții sau distanță ”fizică” existente între două state sunt, mai degrabă, cauzele unor dorințe arzătoare de cunoaștere decât obstacole ce ne-ar putea limita orizonturile.
Pasionat de tânăr de tenis, domnul Park a mărturisit echipei ABCJuridic una dintre nenumăratele sale experiențe, plecând tocmai de la această pasiune:
”A venit toamna cu cerul înalt şi albastru! Ȋn Coreea, se spune că toamna este sezonul în care cerul e înalt şi calul se îngrașă.
Pe 19 septembrie 2015 a început Korea Open Tennis Championship. În ziua următoare am vizitat terenul olimpic de tenis, aflat la 15 minute de mers cu bicicleta de locuința mea. Pe neașteptate, am văzut-o pe Irina Begu încălzindu-se. M-am apropiat de ea şi am întrebat-o.
– Mă cunoaşteţi cumva?
– Da, vă cunosc. N-aţi mai venit aici și anul trecut?
De fapt, am cunoscut-o acum 2 ani, în anul 2013, iar în anul 2014, deşi câteva jucătoare de tenis din România au participat la Korea Open, nu am putut veni să le văd pe teren pentru că aveam multe ore la universitate. Într-o zi, însă, când am fost puțin mai liber, m-am dus la terenurile de tenis să le văd cum joacă, însă toate jucatoarele plecaseră deja. Ce rău mi-a părut…! Aşadar, de data aceasta m-am hotărât să vin la toate meciurile jucătoarelor din România. […]
În afară de Irina Begu, la acest campionat din Coreea au mai participat încă trei jucătoare românce: Alexandra Dulgheru, Raluca Olaru și Andreea Mitu. Din păcate, Alexandra n-a fost în formă fiindcă avea dureri la gleznă și nici Andreea nu a avut rezultatele așteptate.” […]
La finala de duminică, 27 septembrie, noi doi (doamna Buja și cu mine) eram prezenți în arena sportivă, cu drapelul României după noi. Am încurajat-o pe Irina, la fel cum făcusem și în semifinală. Mai bine zis, am strigat, am aplaudat și am fluturat stegulețele aduse de la departament. Din spusele prietenilor mei, se pare că am fost filmați și am apărut la televizor (ce onoare!).
După ce Irina a câştigat într-un meci frumos finala împotriva jucătoarei din Belarus, Alyeksandra Sasnovich, m-am dus iute cu drapelul românesc la ea şi i-am spus.
– Felicitările mele, Irina! Te rog să fluturi steagul pe teren!
În aplauzele spectatorilor, Irina a făcut ceea ce o rugasem, câștigând simpatia multora dintre ei. Figura Irinei fluturând drapelul a fost, într-adevăr, foarte impresionantă şi a apărut la știrile sportive de la ora nouă seara. Irina Begu este prima jucătoare româncă de tenis care a câștigat campionatul de la Seul.”
Entuziasmul cu care domnul profesor Jeong povstește întâlnirea cu jucătoarele noastre de tenis nu face decât să reflecte imaginea unor oameni împliniți care nu se limitează doar la performanța proprie, ci își extind interesul și față de performanța altora. Performanța, fie ea sportivă sau în alt domeniu, nu cunoaște frontiere și, așa cum un român poate fi admirat în țara sa, tot la fel poate fi admirat în Coreea de Sud. Să fluturi drapelul românesc cu mândrie și bucurie nu ține de naționalitate, etnie, sângele care curge prin vene, ci de conștiința unui om care este cu adevărat impresionat de lucrurile care-l înconjoară. Să crezi în aptitudinile unui om, așa cum a făcut-o domnul profesor cu jucătoarele noastre de tenis, impune respectul celor din jur. Faptul că reușitele românești au ajuns pe culmile coreene nu trebuie decât să mândrească poporul român și să îl determine la aceeași inițiativă ca a domnului Park – aceea de a promova România, cu tradițiile, cultura și performanțele sale. Potențialul unei țări nu rezidă numai în teritoriul acesteia, ci și în calitatea oamenilor care îl populează. Pe această cale, și echipa ABCJuridic dorește să-i mulțumească domnului profesor pentru sprijinul și încrederea acordate acestui proiect.
Domnul Park își încheie triumfal confesiunea, afirmând că tenisul este dragostea sa și urându-i Irinei Begu, ”la cât mai multe campionate câștigate de acum înainte.” ABCJuridic devine, astfel, și un ”loc de odihnă” pentru cititori, după cum afirma domnul profesor Jeong O Park.
No Comments Yet!
You can be first to comment this post!