Proprietatea industriala. Ce este un brevet de inventie?

Proprietatea intelectuala se refera la creatii ale mintii: inventii, opere literare si artistice si simboluri, nume si imagini utilizate in comert.

Proprietatea intelectuala se imparte in doua categorii:

Proprietatea industriala care cuprinde inventiile, marcile si indicatiile geografice, desenele si modelele industriale.

Dreptul de autor care se refera la operele literare cum sunt: romanele, poeziile si piesele de teatru, filmele, lucrarile muzicale, lucrarile de arta: desene, picturi, fotografii si sculpturi si lucrarile arhitectonice. Drepturile conexe ale dreptului de autor sunt drepturile artistilor interpreti asupra activitatii lor, ale producatorilor de fonograme si ale organismelor de radiofuziune asupra programelor lor de radio si televiziune.

Drepturile de proprietate intelectuala sunt drepturi de proprietate ca toate celelalte – ele permit creatorului sau proprietarului unui brevet de inventie, al unei marci sau al unei opere protejate prin drept de autor sa beneficieze de pe urma muncii sau a investitiei sale. Aceste drepturi sunt evidentiate in articolul 27 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului care stipuleaza faptul ca fiecare om trebuie sa beneficieze de protectia drepturilor morale si materiale care decurg din orice lucrare stiintifica, literara sau artistica al carei autor este.

Orice persoană are dreptul de a lua parte în mod liber la viaţa culturală a colectivităţii, de a se bucura de arte şi de a participa la progresul ştiinţific şi la binefacerile lui.

Fiecare om are dreptul la ocrotirea intereselor morale şi materiale care decurg din orice lucrare ştiinţifică, literară sau artistică al cărei autor este.

Importanta proprietatii intelectuale a fost recunoscuta pentru prima data de Conventia de la Paris pentru protectia proprietatii industriale din 1883 si de Conventia de la Berna pentru protectia lucrarilor artistice si literare din 1886. Ambele tratate sunt administrate de catre Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale (OMPI).

De ce trebuie sa promovam si sa protejam proprietatea intelectuala?

Exista mai multe motive care fac ca protectia proprietatii sa fie imperios necesara. In primul rand, progresul si prosperitatea umanitatii depinde de creativitatea ei in domeniile tehnic si cultural, in al doilea rand, protectia juridica a creatiilor noi incurajeaza investitiile si conduc la alte inovatii, in al treilea rand, promovarea si protectia proprietatii intelectuala stimuleaza cresterea economica, duc la crearea de noi locuri de munca si noi ramuri de activitate si la imbunatatirea calitatii vietii.

Ce este un brevet?

Brevetul confera dreptul exclusiv asupra unei inventii, care poate fi un produs sau un procedeu ce ofera un nou mod de a face ceva sau aduce o noua solutie tehnica pentru rezolvarea unei probleme. Brevetul garanteaza titularului protectia inventiei. Aceasta protectie este acordata pentru o perioada limitata, care poate fi in general de 20 de ani.

Ce fel de protectie ofera un brevet?

Protectia prin brevet inseamna ca inventia nu poate fi realizata, utilizata, distribuita sau vanduta fara consimtamantul titularului de brevet. Drepturile care decurg dintr-un brevet pot fi aparate in mod normal prin introducerea unei actiuni in fata unui tribunal care, in cea mai mare parte a sistemelor, are autoritatea de a face sa inceteze orice incalcare a drepturilor ce decurg din brevet. In acelasi timp, tribunalul poate si sa declare nul un brevet contestat de un tert.

Ce drepturi are un titular de brevet?

Titularul unui brevet are dreptul de a decide cine poate si cine nu poate sa foloseasca inventia brevetata pe durata protectiei. El poate pe baza unei licente sa permita tertilor sa utilizeze inventia pe baza unor conditii convenite de comun acord. El poate de asemenea, sa vanda dreptul asupra inventiei unui tert care devine in felul acesta titularul brevetului. La expirarea brevetului, protectia ia sfarsit si inventia intra in domeniul public, adica titularul pierde drepturile exclusive asupra inventiei si aceasta poate fi exploatata liber, din punct de vedere comercial de catre terti.

De ce sunt necesare brevetele?

Brevetele au o functie stimulatoare caci ele ofera indivizilor atat recunoasterea creativitatii lor cat si recompense materiale pentru inventiile care se pot comercializa. Ele incurajeaza astfel inovatia datorita careia calitatea vietii oamenilor se imbunatateste in mod constant.

Ce rol joaca brevetele in viata de fiecare zi?

Inventiile brevetate au invadat de fapt toate aspectele vietii cotidiene, de la iluminarea electrica (brevete detinute de Edison si Swan) si plastic (brevetele lui Baekeland) pana la pixuri (brevetele lui Biro) si microprocesoare (brevetele Intel, de exemplu).

Toti titularii de brevete sunt obligati in schimbul protectiei brevetului, sa faca publice informatii despre inventiile lor, in scopul imbogatirii fondului de cunostinte tehnice din intreaga lume, acest lucru incurajand creativitatea si inovatia. Astfel, nu numai ca brevetul ii ofera protectie titularului inventiei, dar furnizeaza si informatii pretioase si constituie o sursa de inspiratie pentru viitoarele generatii de cercetatori si inventatori.

Cum se acorda un brevet de inventie?

Primul pas in obtinerea unui brevet consta in depunerea unei cereri de brevet. Aceasta contine in general titlul inventiei, precum si indicarea domeniului tehnic caruia ii apartine; cererea trebuie sa mai contina o descriere a inventiei redactata in mod clar si suficient de detaliat astfel incat o persoana de nivel mediu de cunostinte in domeniu sa poata utiliza sau reproduce inventia. Descrierea este de obicei insotita de ilustratii – desene, scheme sau grafice – permitand o mai buna intelegere a inventiei. Cererea contine si mai multe „revendicari”, adica informatii pe baza carora se poate stabili intinderea protectiei acordate de brevet.

Ce fel de inventii pot beneficia de protectie?

Pentru a beneficia de protectie prin brevet, o inventie trebuie sa indeplineasca, in general urmatoarele conditii:

– sa aiba utilitate practica;

– sa prezinte un element de noutate, adica o caracteristica noua care sa nu faca parte din fondul cunostintelor existente in domeniul tehnic.

Acest fond al cunostintelor existente se numeste „stadiul tehnicii”. Inventia trebuie sa implice si o activitate inventiva, adica sa nu fie evidenta pentru o persoana cu cunostinte medii in domeniul tehnic respectiv, in fine, obiectul sau trebuie sa fie „brevetabil” conform legii. In multe tari teoriile stiintifice, metodele matematice, speciile de plante sau animale, descoperiri de substante naturale, metodele comerciale sau metodele de tratament sunt excluse de la protectia prin brevet.

Cine acorda brevetele?

Brevetele sunt acordate de oficiile nationale de brevete sau de oficii regionale care deservesc mai multe tari, cum ar fi Oficiul European de Brevete (EPO) si Organizatia Africana a Proprietatii Intelectuale (OAPI). In cadrul acestor sisteme regionale, un solicitant cere protectie pentru inventia sa in una sau mai multe tari si fiecare tara decide sa acorde sau nu aceasta protectie pe teritoriul sau. Tratatul de cooperare in domeniul brevetelor (PCT) administrat de WIPO (Organizatia Mondiala de Proprietate Intelectuala), prevede depunerea unei cereri internationale unice care are acelasi efect ca cererile nationale, depuse in tarile desemnate. Depunand o cerere, un solicitant poate sa ceara protectie in oricate state semnatare doreste.

Puteti gasi mai multe informatii in brosura oficiala OMPI.

Lucian Ungureanu

Lucian este fondatorul proiectului educațional ABC Juridic și al Justpixel, companie specializată în dezvoltarea aplicațiilor web.

Related articles
0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment