Relevanța practicii în pregătirea viitorilor profesioniști în domeniul juridic

„Ce vrei să te faci când vei fi mare?” – întrebarea care ne-a marcat copilăria și care, încă de la o vârstă fragedă, ne-a pus în fața unui întreg univers de posibilități. Opțiunea, deși nu este foarte ușor de ales, nu-și găsește niciodată justificarea potrivită „îmi doresc asta pentru că …” .

Am ales și eu, ca mulți alții, să urmez calea juridicului, iar în calitate de student  al Facultății de Drept, încă din primul an am participat la diverse proiecte care promiteau un program de practică interesant.

„Ce fac diferit față de ceilalți?” – dacă la început totul era o pură curiozitate față de activitățile desfășurate, după prima săptămână de acomodare așteptam cu mare interes provocările unei zile obișnuite. Pe lângă familiarizarea cu modul de organizare și funcționare al respectivei instanțe/al respectivului cabinet de avocatură, am reușit să dobândesc și cunoștințe teoretice juridice (sau în strânsă legătură cu sfera juridică) mulțumită disponibilității de care tutorele desemnat a dat dovadă. Aspectele pozitive conturate pe parcursul desfășurării practicii au fost, printre altele, receptivitatea crescută pe care am resimțit-o față de informațiile prezentate, dată fiind maniera interactivă de abordare a acestora, capacitatea de a crea corespondențe între norme de drept în vigoare și modul în care acestea se aplică în procedurile efectuate în cadrul instanței și posibilitatea de a interacționa cu personalul instituției (experiența profesională a acestuia a contribuit, într-o deosebită măsură, la clarificarea unor probleme practice).

Educația și orientarea în carieră sunt importante pentru noi, tinerii, în procesul de aprofundare a instrumentelor de care avem nevoie în vederea înțelegerii oportunităților de muncă disponibile, precum și în vederea dezvoltării abilităților necesare fructificării acestor oportunități. O deosebită contribuție în acest sens a avut-o și ședința de consiliere, având ca obiective cunoașterea profilului individual, a aspirațiilor profesionale, a intereselor și a motivației fiecăruia dintre noi.

Toate informațiile acumulate de-a lungul săptămânilor de curs par să capete sens odată ce te afli într-o sală de judecată, în timpul desfășurării ședințelor. Mai mult decât atât, având posibilitatea de a analiza postura unui avocat, a unui procuror sau cea a unui judecător, încerci să-ți imaginezi care dintre acestea îți este cea mai potrivită. Pe zi ce trece, observi faptul că opiniile tale încep să coincidă cu ceea ce se susține în fața ta, iar acest lucru nu poate decât să te bucure și să-ți fie de mare ajutor mai ales în cadrul seminarelor. Stăpânirea și încrederea în sine începe să capete contur atunci când îți susții punctul de vedere în contextul dezbaterilor pe marginea temelor juridice.

„La ce nivel am ajuns?”întrebare la care numai noi înșine ne putem răspunde. Punerea în practică reflectă, ca într-o oglindă, efortul muncii noastre, a cunoștințelor și a competențelor acumulate din dorința și ambiția pentru reușită.

Orice student la Drept știe că trebuie să „încerci” profesiile juridice înainte să o poți alege pe cea care ți se potrivește cel mai bine. Oscilăm între atâtea oportunități pe care ni le oferă domeniul juridic încă din primele noastre zile în calitate de studenți, iar nu notele sau anumite discipline ne oferă convingerea că o anumită profesie ne este potrivită, ci stagiile de practică pe care le desfășurăm.

Te prinzi în horă cu un anumit pas și sfârșești cu altul – asta ni se întâmplă de foarte multe ori din lipsa de cunoaștere a tuturor aspectelor pe care le presupune o anumită profesie. Stagiile de practică efectuate au avut un impact deosebit de important asupra multora dintre noi, iar în ceea ce mă privește, utilitatea a constat în orientarea spre alegerea unei profesii juridice – am descoperit că roba care îmi îmbracă cel mai bine caracterul este cea de avocat. De asemenea, acestea au pus în evidență asimilarea, formarea deprinderii și obișnuinței de a folosi în practică termeni juridici.

Imposibilul de ieri, prin ambiție și perseverență, se poate transforma în posibilul de mâine, iar tot ceea ce am acumulat în cadrul unui stagiu de practică m-a ajutat să înțeleg mult mai bine diverse noțiuni, și, nu în ultimul rând, mi-a consolidat motivația și a contribuit la orientarea parcursului meu profesional.

Importanța stagiului de practică de specialitate poate depăși, de foarte multe ori, simpla acumulare de cunoștințe sau de deprinderi și abilități practice utile – poate constitui un prilej de a găsi un loc de muncă prin stabilirea, cultivarea și dezvoltarea unor bune relații cu personalul instituției.

În doar câteva cuvinte, un stagiu de practică reprezintă o experiență care: te învață să înveți, te educă, te învață să perseverezi.

„Dacă ai un vis, trezește-te și urmează-l!”

Related articles
1 Comment
  1. obiecte de cult decembrie 01, at 15:12

    Lucuri ziditoate si folositoare am gasit pe pagina dumeavoastra. Va dorec mult succes in ceea ce v-ati propus.

Leave a Comment