România – SUA, 135 de ani de relaţii diplomatice

Astăzi se împlinesc 135 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Statele Unite ale Americii. Relaţia partenerială reprezintă o dimensiune esenţială a politicii externe a României şi oferă o garanţie  pentru securitatea naţională, alături de apartenenţa la NATO şi la Uniunea Europeană.

„Astăzi marcăm un moment politic şi simbolic important pentru politica externă contemporană a României, istoria de 135 de ani a relaţiilor româno-americane şi prietenia pe care naţiunile noastre o împărtăşesc. România şi SUA sunt unite printr-un Parteneriat Strategic pentru Secolul XXI, valoros şi orientat spre viitor, care se bucură de sprijinul întregii societăţi româneşti. Apreciem angajamentul constant şi de substanţă al Statelor Unite pentru relaţia privilegiată cu România, precum şi contribuţia la securitatea şi dezvoltarea României ca membru influent al comunităţii transatlantice. La 135 de ani de la stabilirea lor, relaţiile româno-americane sunt mai puternice decât oricând”, a declarat Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe.

Parteneriatul ocupă un loc important în politica externă românească, iar România doreşte să continue această alianţă benefică pentru ambele tari. „Privesc cu încredere şi optimism spre perspectivele ample deschise de Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii pentru cetăţenii români şi americani. Îndeplinirea integrală şi temeinică a obiectivelor cuprinse în „Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI” din 2011, pe care am avut privilegiul să o negociez, pentru România, reprezintă o prioritate de vârf pentru politica externă românească. Stă în puterea noastră să ducem mai departe relația de prietenie şi alianţa noastră strategică, în beneficiul ambelor popoare”, a mai adăugat acesta.

România îşi reafirmă angajamentul de a acţiona şi în viitor ca prieten, partener și aliat de încredere al Statelor Unite și în cadrul NATO, pentru asigurarea unui spaţiu al securităţii, stabilităţii, prosperităţii, şi nu numai.

Elena Andrei

Elena Andrei este studentă la Jurnalism, FŞSU, ULBS , Departamentul de Jurnalism, Comunicare si Relatii Publice

Related articles
0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment