România – susținător ferm al Republicii Moldova

Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a dat asigurări, într-un interviu acordat ziarului „Timpul” de la Chișinău, că România este pregătită să ofere tot sprijinul necesar pentru „racordarea fermă și ireversibilă” a Republicii Moldova la Europa. El a ținut să sublinieze că în egală măsură este important angajamentul concret pe care Chișinăul îl arată în acest sens, fiind necesar un efort consecvent pe drumul consolidării parcursului proeuropean, al aprofundării reformelor democratice, al consolidării instituțiilor statului de drept.

Referitor la Politica Europeană de Vecinătate, în curs de ajustare la Bruxelles, ministrul Aurescu a afirmat că România participă activ la acest proces și va urmări ca Republica Moldova să beneficieze de evoluțiile pozitive. Ministrul român consideră că summitul din mai de la Riga al Parteneriatului Estic trebuie să constituie o oportunitate de a reconfirma susținerea Uniunii Europene pentru țările membre ale acestei platforme de cooperare, inclusiv pentru Republica Moldova.

În același interviu, legat de situația din Ucraina, Bogdan Aurescu a afirmat că situația de criză din țara vecină este îngrijorătoare nu numai pentru România, ci și pentru întreaga comunitate internațională, pentru că aduce în prim plan încălcarea flagrantă a normelor de drept internațional, având impact asupra securității regionale și asupra echilibrului de securitate la Marea Neagră. El a ținut să sublinieze că România a susținut ferm Ucraina în criza pe care o traversează și a condamnat violarea de către Federația Rusă a dreptului internațional. Fiind statul UE și NATO cel mai apropiat de zonele de conflict din Ucraina, s-a acționat în special în cadrul NATO pentru aplicarea deciziilor adoptate la summitul Alianței din Marea Britanie din luna septembrie 2014. Mai exact, s-a asigurat prezența NATO inclusiv pe teritoriul României și al celorlalți aliați estici (Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania și Polonia), sub forma unor structuri de comandă și control.

Pentru detalii accesați site-ul Ministerului de Afaceri Externe – www.mae.ro

Related articles