Mesajul lui Bogdan Aurescu de Ziua Mondială a Libertăţii Presei

Astăzi, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, Bogdan Aurescu, ministrul afacerilor externe, a transmis un mesaj şi afirmă că această zi ,,trebuie să fie un moment de reflecție asupra sacrificiilor pe care jurnaliştii din întreaga lume le fac în lupta lor pentru libertatea de exprimare. Un moment de reflecție asupra modului în care fiecare stat trebuie să garanteze acest drept fundamental”.

Conform Ministrului de Externe, ,,jurnaliştii, bloggerii, ziariştii de publicaţii satirice au ajuns într-un mod inacceptabil ţinte şi chiar victime pentru că şi-au exercitat dreptul democratic la liberă exprimare. În unele state ale lumii, jurnaliştii sunt supuşi intimidării, cenzurii sau riscă închisoarea pentru curajul de a se exprima. Jurnaliştii care riscă totul pentru dreptul la informare ajung uneori ţinte ale grupărilor teroriste sau ale unor organizaţiilor criminale. Munca lor este tot mai dificilă din punct de vedere al securităţii personale”.

Bogdan Aurescu subliniează că ,,dreptul jurnaliștilor de a relata neîngrădit şi fără frică trebuie să fie garantat, deoarece o presă liberă este cheia pentru o societate democratică funcţională, în care este respectată exprimarea liberă a ideilor.

,,În această zi, aducem un omagiu jurnaliştilor din întreaga lume care susţin această cauză nobilă, uneori chiar cu preţul vieții, reprezentanţi ai presei care şi-au asumat aceste riscuri, fie pe timp de pace sau de război şi care dovedesc, de fiecare dată, că stiloul este o armă mai puternică decât cenzura sau intimidarea”, spune ministrul de externe într-un comunicat.

La 23 decembrie 1993, Adunarea Generală a ONU a declarat ziua de 3 mai drept Ziua Mondială a Libertăţii Presei. Inițiativa a fost lansată la Conferinţa Generală UNESCO care, printr-o rezoluţie din 1991 asupra promovării libertăţii presei în lume, a recunoscut că o presă liberă, pluralistă şi independentă este o componentă esenţială a unei societăţi democratice. Aceasta a  reprezentat piatra de temelie a luptei pentru libertatea presei, oriunde în lume.

Alexandra Drăguţ

Alexandra Drăguţ este studentă la Jurnalism, FŞSU, ULBS , Departamentul de Jurnalism, Comunicare si Relatii Publice

Related articles
0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment