Semnarea Memorandumului de înţelegere între Ministerul Strategiei și Finanţelor din Republica Coreea și Ministerul român al Economiei, Comerţului și Relaţiilor cu Mediul de Afaceri
Claudiu Vrînceanu, secretar de stat în Ministerul Economiei, Comerţului și Relaţiilor cu Mediul de Afaceri a semnat, în cadrul vizitei pe care o derulează la Seul, Coreea de Sud, în perioada 17-23 aprilie, Memorandumul de înţelegere între Ministerul Strategiei și Finanţelor din Republica Coreea și Ministerul român al Economiei, Comerţului și Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, în vederea formalizării cooperării începute în cadrul Knowledge Sharing Program (KSP).
KSP este un program al Guvernului Coreei de Sud, care are scopul de a sprijini dezvoltarea și cooperarea economică, menit să faciliteze schimbul de experienţă și sprijinirea procesului de creștere a performanţelor firmelor din ţările partenere și a productivităţii acestora. Prin semnarea acestui Memorandum se va asigura cadrul general pentru derularea și încheierea programului în 2016, sustenabilitatea sa, precum și punerea bazelor colaborării pentru anii următori.
Secretarul de stat Claudiu Vrînceanu, a participat, la Seul, la workshop-ul Interim Reporting & Policy Practitioners, desfășurat în perioada 17-23 aprilie, unde a accentuat ideea cooperării bilaterale în cadrul implementării Knowledge Sharing Program, în vederea creării unui centru naţional de productivitate în România, declarând că: „Productivitatea firmelor românești este de cel puţin cinci-șase ori mai mică decât în cazul firmelor care activează pe alte pieţe, și chiar de două-trei ori mai redusă decât eficienţa companiilor străine din România. Așadar, capacitatea de a crește la nivel de productivitate este uriașă pentru firmele românești, mai ales că potenţialul creativ de aici este superior altor economii. Guvernul poate stimula productivitatea mediului de business românesc prin crearea unui ecosistem antreprenorial format din antreprenori, universităţi, consultanţi și reprezentanţi ai administraţiei publice”. De asemenea, demnitarul român a susţinut importanţa dezvoltării în comun de alte proiecte pentru sprijinirea sectorului IMM, industriei și îmbunătăţirii mediului de afaceri din cele două ţări.
Vizita delegaţiei române, condusă de secretarul de stat Vrînceanu a fost organizată de Universitatea Hankuk și Knowledge Development Institute în cadrul Knowledge Sharing Program destinat sprijinirii procesului de creștere a performanţelor și productivităţii firmelor românești. Delegaţia română a folosit oportunitatea oferită și a participat la o serie de schimburi de experienţă și vizite de documentare la instituţii coreene similare, care derulează activităţi de cercetare în domeniul creșterii productivităţii firmelor, precum:
- Korea Productivity Center (KPC),
- The Korea Institute for Industrial Economics and Trade (KIET),
- Korea Research Institute for Vocational Education and Training (KRIVET),
- The Bank of Korea.
Programul delegaţiei în Republica Coreea a inclus și vizite și discuţii cu expozanţii care participă la Târgul Internaţional de Vinuri de la Seul, ce se desfășoară în perioada 21-23 aprilie 2016, unde, sunt prezente cu standuri proprii și 3 companii romanești (Budureasca, Lacerta, Senator Wine).
Vizita de lucru a delegaţiei române la Seul are loc în contextul în care unul dintre obiectivele Ministerului Economiei, Comerţului și Relaţiilor cu Mediul de Afaceri este înfiinţarea comitetului interministerial pentru competitivitate până la finalul anului 2016.
Biroul de Presă al Ministerului Economiei, Comerţului și Relaţiilor cu Mediul de Afaceri
No Comments Yet!
You can be first to comment this post!